Nieuws

Verzoek om Iran van het WK te verbannen komt uit de koker van Iraanse supporters

Verzoek om Iran van het WK te verbannen komt uit de koker van Iraanse supporters

22-10-2022 07:17

Het verzoek om Iraan te verbannen van het WK voetbal in Qatar komt uit een wel heel bijzondere koker. Iraanse supporters hebben het aan de FIFA voorgelegd.

Ongelijkheid tussen man en vrouw is nog altijd een groot thema in Iran en tevens de reden van het indienen van het verzoek. Vrouwen zouden bijvoorbeeld geen sportwedstrijden mogen bezoeken in hun land.

'In het geval dat vrouwen in Iran niet toegestaan is wedstrijden te bezoeken en dat ze systematisch worden weggehouden van het Iraanse ecosysteem van het voetbal, betekent dat de voetbalbond van Iran de afspraken van de overheid volgt en niet kan worden gezien als een onafhankelijke organisatie. Dat is in tegenspraak met de FIFA-reglementen', klinkt het.

'De FIFA zou niet moeten toestaan dat een land meedoet aan het WK dat actief vrouwen, atleten en kinderen vervolgt alleen omdat die hun mensenrechten uitoefenen', luidt de conclusie van het statement.

De Iraanse voetbalbond wil op hun beurt niets weten van uitsluiting van de deelname. De organisatie draagt een wel heel opmerkelijke boosdoener aan. 'Het verhaal is triviale poging van Engeland en de Verenigde Staten om Iran van het WK te krijgen, aangezien ze weten hoe sterk wij zijn. Ze zijn bang voor ons', aldus vicevoorzitter Mohammad Nabi over deelnemers in de WK-groep, waarin Iran tegen Engeland en de VS speelt. Wales wordt buiten schot gehouden. 'Volgens de FIFA-reglementen is er geen juridische grond voor dit verzoek.'