Nieuws

Urk ontvangt Staphorst in KNVB Beker: 'Vloeken is ten strengste verboden'

Urk ontvangt Staphorst in KNVB Beker: 'Vloeken is ten strengste verboden'

18-10-2022 11:58

Urk ontvangt dinsdagavond Staphorst in de KNVB Beker en heeft daarmee de kerkelijkste affiche van de week te pakken. Het Algemeen Dagblad ging op bezoek bij Dick Hellinga, voetbalvoorzitter en dominee in het vissersdorp. 

"Vloeken op het veld is ten strengste verboden", stelt Hellinga. De regels zijn volgens de dominee simpel te volgen bij de voetbalclub, maar wel van groot belang. "Wie lid is van onze vereniging, weet waar hij zich aan moet houden. We verlangen sportief gedrag, er wordt niet gediscrimineerd en vloeken op het veld is ten strengste verboden. Daar voeren we actief beleid op. Spelers, zeker de spelers van ons eerste elftal, hebben een voorbeeldfunctie naar de kinderen op Urk. En die voorbeeldfunctie leven ze na."

De twee ploegen trappen dinsdagavond om 20.00 uur af. Volgens Hellinga is er van opstootjes nooit sprake en zullen de spelers ook altijd de beslissingen van de scheidsrechter respecteren. "Geen speler die verhaal zal halen na een dubieuze beslissing. Scheidsrechters doen ook gewoon maar hun werk."

Hellinga had ook nog iets te zeggen over de regenboogband-soap rondom Orkun Kökçü. De dominee stelt dat het opzetten van dergelijke acties alleen maar averechts werkt voor de acceptatie van minderheden. "De gedachte erachter snap ik heus, hoor. We vinden dat iedereen gelukkig moet zijn, dat iedereen geaccepteerd moet worden. Alleen: om er nu een actie aan te verbinden? Je moet er niet mee te koop lopen."