Nieuws

Dit is waarom de politie een inval heeft gedaan bij de Spaanse voetbalbond

Dit is waarom de politie een inval heeft gedaan bij de Spaanse voetbalbond

20 maart - 15:40

De politie is het hoofdkantoor van de Spaanse voetbalbond binnengevallen. Meedere mensen zijn aangehouden en het bleef niet alleen bij een inval van het hoofdkantoor. Wat is er aan de hand en waarom viel de politie binnen? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rij.

Volgens het persbureau AP zijn vandaag bij meedere gebouwen van de Spaanse voetbalbond RFEF politie-invallen gedaan. Daarbij zijn zes mensen aangehouden, al gaat een ander persbureau, Reuters uit van minimaal zeven arrestaties. Ook het huis van voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales is doorzocht. Rubiales zelf is niet aangehouden.

Waarom viel de politie binnen bij de Spaanse voetbalbond?

'De acties van de politie vandaag zijn onderdeel van een grote operatie die corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen door de Spaanse voetbalbond moet aanpakken', schrijft de NOS. 'Een van de meest opvallende aantijgingen gaat over de beslissing om de Spaanse supercup te spelen in Saudi-Arabië. Dit gebeurt sinds 2020 en zou de Spaanse bond naar verluidt 40 miljoen euro per editie opleveren.'

In telefoongesprekken tussen Rubiales en oud-voetballer Gerard Pique, die opgenomen zijn, zou de voormalige bondsvoorzitter gesproken hebben over "miljoenen in commissies." Op dit moment is Rubiales geschorst voor drie jaar door de FIFA vanwege de ongevraagde zoen op de mond van voetbalster Jenni Hermoso.