Interview

Van Amersfoort over succesvolle maand en scoren tegen Ajax: 'Heerlijke boost'

Van Amersfoort over succesvolle maand en scoren tegen Ajax: 'Heerlijke boost'

2 maart - 12:15 Laatste update: 12:18
Author profile picture

Bob van der Laan

De maand februari is er een waar Pelle van Amersfoort nog vaak aan terug zal gaan denken. De aanvaller van sc Heerenveen was goed voor vier doelpunten, waaronder twee tegen Ajax, en één assist. VoetbalNieuws sprak met de 27-jarige uitblinker over het scoren tegen Ajax, zijn nieuwe rol als spits en het dromen van Europees voetbal in Friesland.

"Ja, ik denk dat ik ook al eerder wel belangrijk had kunnen zijn, maar het moet altijd wel een beetje meezitten. Nu denk ik dat ik me goed voel, ik voel me fit, ik voel me sterk en dan hebben doelpunten als spits wel een heel lekkere boost ", geeft Van Amersfoort aan als reden achter zijn succesvolle maand. Het hoogtepunt van februari waren de twee doelpunten tegen Ajax, de wedstrijd die met 3-2 werd gewonnen. "Dat is dan al helemaal lekker. Dus ja, dat is echt wel heerlijk. En als je dat dan kan doorzetten..", gaat de aanvaller verder. De rol van spits lijkt zo op het lijf te zijn geschreven voor Van Amersfoort. "Op je lijf geschreven, ja ik weet dat ik het kan. Of het mijn beste positie is, dat durf ik niet te zeggen. Maar dit is wel een plek waar ik wel ook uit de voeten kan."

Voor het eerst in jaren staan er weer dubbele cijfers achter zijn naam. Maar een persoonlijk doel wil Van Amersfoort voor dit seizoen niet meer vaststellen. " Dubbele cijfers alleen in de competitie is alweer een mooie volgende mijlpaal. In ieder geval nog drie doelpunten erbij tot het eind van het seizoen. Dan kan het gewoon hard gaan." Het vertrouwen dat hij als spits krijgt, staat centraal bij Van Amersfoort. "Je merkt dat als je vertrouwen hebt dat het dan wel lekker voor spelen is. Dus ja, daar ga ik dan voor. Zoveel mogelijk goals maken, maar ook gewoon belangrijk zijn voor het team. En als team play-offs halen is natuurlijk heel mooi voor Europa te spelen."

'Europees voetbal in Friesland'

Een Europese droom is ondanks het wisselvallige seizoen in Heerenveen toch eentje die via de play-offs nog uit kan komen. "Zijn heel dichtbij. Je ziet het, als je twee keer wint, dan sta je bijna zesde. Had je de wedstrijd tegen FC Volendam (0-4 red.) verloren, dan kijk je weer nar onder. En nu kan je steeds meer omhoog kijken", erkent de aanvaller. Na 23 wedstrijden staat sc Heerenveen met 28 punten op plek tien. Dat zijn er 'slechts' zes minder dan nummer zeven Go Ahead Eagles. In Friesland maakt men een wisselvallig seizoen mee. In december stond Kees van Wonderen nog onder stevige kritiek, dat een half jaartje later weer is ingeruild voor gejuich. "Als je kijkt naar onze wedstrijden, hebben we heel veel pech gehad in sommige wedstrijden. Met persoonlijk foutjes of met een bepaalde beslissing die dan niet in ons voordeel waren, van wedstrijden die we wel hadden moeten winnen", blikt Van Amersfoort terug.

Het vertrouwen in zijn oefenmeester bleef binnen de spelersgroep. "Ging wel alles mee dit seizoen, dan stonden wij misschien wel op een zesde plek. En dan was Heerenveen ineens een wereldteam. Dus dat vind ik wel een heel dun lijntje. Wij hebben er altijd vertrouwen in gehad. Wij weten dat de kwaliteit in de groep zit. En we hebben ook gewoon vertrouwen in de staf en iedereen die daarbij betrokken is", kaart Van Amersfoort aan. 

Van Amersfoort springt een gat in de lucht na zijn doelpunt tegen Ajax op 11 februari

'Geen sprake van geluk'

Waar het geluk een keer meezat, was tijdens de overwinning op Ajax. In de slotfase werd een vermeend doelpunt niet gegeven en bleven de punten in Heerenveen. Al wil de aanvaller zelf niks weten van het woordje geluk. "Want ik vind dat wij daar gewoon verdiend gewonnen hebben. Wij stonden met 3-0 voor. Daarna maken we een eigen goal. Ik denk dat ze anders gewoon niet aan te pas komen. Dus je weet dat ze dan gaan komen. Maar ik denk niet dat je met duidelijkheid kan zien dat die bal over de lijn was", doelend op het vermeende doelpunt.

"De grensrechter houdt de vlag omlaag. Stak hij ‘m de lucht in, dat was het waarschijnlijk een doelpunt. Maar dan ga je uiteindelijk uit op de expertise van de arbiter. Die stond er wel een eentje vanaf", kaart Van Amersfoort aan. "Willen we er geen discussie over hebben, dan moet iedereen doeltechnologie hebben in Nederland. Maar ik denk dat dat heel veel geld gaat kosten. En dan moeten de grote clubs dat eigenlijk gaan financieren. Want dat kunnen de kleinere clubs niet."

Toekomstplannen Van Amersfoort

Van Amersfoort doorliep sinds 2012 de jeugdopleiding van sc Heerenveen, brak door en vertrok zeven jaar later naar Cracovia in Polen. In de winter van 2023 keerde de aanvaller transfervrij terug in Friesland. De provincie waar hij zich gelukkig voelt. "Die Friese trots deel ik. Hoe er altijd voorafgaande van een wedstrijd wordt meegezongen. Prachtig. Dan heb ik zelf ook wel die trots. En ik ben West-Fries, hè", kaart de geboren Heemskerker aan.

Komende zomer gaat Van Amersfoort zijn laatste contractjaar. Wat de toekomst gaat brengen, dat weet de aanvaller nog niet. "Ik hoop dat ik deze lijn door kan zetten en dat Heerenveen wat aan mij kan verdienen deze zomer. Ik denk dat dat een win-win situatie is ook voor mezelf om weer door te ontwikkelen. Dus dat zou een hele mooie stap zijn, maar ik heb daar al zo vaak iets over gezegd en dat is nooit uitgekomen", maakt de aanvaller duidelijk. "Dus laat ik dat maar voor zich uit werken en ik kan het alleen op het veld laten zien. En dan hopelijk gebeuren er mooie dingen. Hopelijk Europees voetbal in Heerenveen, dat zou het mooiste zijn. Om daar nu mee af te sluiten."

In de maand maart wachten er onder meer een bezoek aan concurrent NEC en een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Binnenkort verschijnt er op onze site een tweede interview met Van Amersfoort, waarin er onder andere wordt vooruitgeblikt op het bezoek uit Rotterdam.