Nieuws

Tuchel vertrekt aan het einde van het seizoen: hoe verliep zijn Bayern periode?

Tuchel vertrekt aan het einde van het seizoen: hoe verliep zijn Bayern periode?

21 februari - 11:14 Laatste update: 11:29

Thomas Tuchel zal aan het einde van het seizoen vertrekken bij Bayern München. Daarmee komt er eerder dan gepland een einde aan het dienstverband van de Duitser. Hoe verliep zijn carrière bij Der RekordmeisterVoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Hoe verliep de carrière van Tuchel bij Bayern München?

Sinds 24 maart 2023 zwaait Tuchel met de scepter bij Bayern München. Daarmee keerde de 50-jarige Duitser voor het eerst terug binnen het coachingsvak na zijn ontslag bij Chelsea. In London won de Duitser de Champions League, maar in september van 2021 moest hij toch vertrekken bij The Blues. Hij werd in München de opvolger van de ontslagen Julian Nagelsmann. Het was de eerste keer dat Tuchel terug was in de Bundesliga sinds hij vertrok bij Borussia Dortmund in 2017. Ook was hij trainer bij FSV Mainz 05.

Tumultueus eerste seizoen

De eerste wedstrijd waarbij Tuchel aan het roer stond was meteen een uiterst belangrijke in de verhitte Bundesliga-titel strijd. Op 1 april 2023 nam hij het in eigen huis op tegen Borussia Dortmund in Der Klassieker. Er werd met 4-2 gewonnen, maar niet veel later volgde ook de eerste misstap. In eigen huis werd er met 1-2 van SC Freiburg verloren in de kwartfinale van de DFB Pokal en daarmee verdween de eerste kans op een prijs als sneeuw voor de zon.

Kritiek wordt steeds groter

De kritiek op de Duitse oefenmeester nam toe. Eerder dit seizoen heeft Bayern enkele zware tegenvallers moeten incasseren. Het team werd vroegtijdig uitgeschakeld in de beker door FC Saarbrücken, een team dat zich bevindt in het midden van het derde Duitse niveau. Bovendien kreeg Bayern afgelopen weekend een flinke klap in de strijd om de titel tegen Bayer Leverkusen en ging het op bezoek bij Lazio Roma met een 1-0 uitslag terug naar huis.

De krantenkop van BILD luidde: 'Alarmfase 1 voor Tuchel', en ze begonnen zelfs een enquête of Tuchel zou moeten aanblijven. Maar liefst 83% van de meer dan honderdtwintigduizend deelnemers geeft de voorkeur aan zijn vertrek. 'Het lukte Bayern in de volledige negentig minuten niet één schot tussen de palen te krijgen. Ook alarmerend was het feit dat de recordkampioen in totaal tien kilometer minder liep dan de Romeinen. Tuchel's troepen zetten zich weliswaar in, maar lijken onder druk te staan.'

Aangekondigd vertrek

Bayern en Tuchel zijn gezamenlijk tot het besluit gekomen dat de Duitse oefenmeester de club aan het einde van het seizoen zal gaan verlaten. Tot dusver heeft de huidige coach van Der Rekordmeister 44 wedstrijden onder zijn hoede gehad, waarvan er 28 zijn gewonnen. Vijf keer eindigden de wedstrijden in een gelijkspel, en er waren elf nederlagen. 'In een open, constructief gesprek hebben we besloten om gezamenlijk onze samenwerking in de zomer te beëindigen. Ons doel is om voor het seizoen 2024/25 een sportieve herstructurering door te voeren met een nieuwe coach. Tot die tijd wordt elk individu binnen de club uitgedaagd om het uiterste te halen uit de Champions League en de Bundesliga', verklaarde Jan-Christian Dreesen, CEO van FC Bayern München.