Coëfficiënten-droom ingedeukt na gelijkspel in Rome, PSV en Ajax redden punten

20 februari - 23:59 Laatste update: 23 februari - 07:05
Author profile picture

Bob van der Laan

Op de coëfficiëntenranglijst bleef Nederland door het gelijkspel van PSV tegen Borussia Dortmund dit kalenderjaar nog ongeslagen. Het resultaat in Eindhoven leek de start van een mooie week in de jacht naar coëfficiënten en de versteviging van plek zes. Donderdagavond konden Ajax en Feyenoord daar helemaal glans aan geven. Echter liep de coëfficiënten-droom een behoorlijke deuk op. VoetbalNieuws brengt je de laatste update in de strijd om de coëfficiënten!

Gelijkspel PSV bood hoop

In eigen huis bleef een sterk PSV tegen Borussia Dortmund op de been. De Eindhovenaren mochten na afloop van de wedstrijd een dubieuze strafschop bedanken. Vanaf elf meter schoot Luuk de Jong namelijk de uiteindelijke eindstand van 1-1 op het scorebord. Zo kan PSV in maart met de borst vooruit afreizen naar Dortmund, waar de return in de achtste finales van de Champions League wacht. Na het gelijkspel van PSV mag Nederland 0,200 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Feyenoord en Ajax konden aan de bak

In de tussenronde van de Europa League en Conference League moesten Ajax en Feyenoord aan de bak. Na het 2-2-gelijkspel van vorige week, wachtte er voor Feyenoord donderdagavond een pittige opgave in het Stadio Olimpico, waar AS Roma de tegenstander was. Voor de rivalen uit Amsterdam stond er eerder op diezelfde avond een return tegen FK Bodø/Glimt op het programma. Na een lange achterstand van 0-2, hielden de Amsterdammers in de absolute slotfase na een punt over aan de wedstrijd (2-2). Bij winst van beide ploegen kon Nederland, inclusief te behalen bonuspunt, één heel coëfficiëntenpunt bijschrijven.

In Noorwegen wist Ajax op miraculeuze wijze nog door te stromen naar de achtste finales van de Conference League. Door een gelijkmaker in de 83e minuut moest er verlenging aan te pas komen in het Aspmyra Stadion. Uitgerekend Kenneth Taylor, de middenvelder die het de afgelopen weken zwaar kreeg te verduren van zijn eigen aanhang, nam in de 114e minuut de winnende treffer voor zijn rekening. Zo bekert Ajax door in Europa en kon Nederland wederom coëfficiënten bijschrijven. Voor Feyenoord eindigde de avond in mineur. De Rotterdammers kwamen dan wel al na vijf minuten via Santiago Gimenez op voorsprong tegen AS Roma, maar moesten na verlenging zelfs aan de bak in een strafschoppenserie. Hierin trokken de Romeinen aan het langste eind en bleef Feyenoord met legen achter. Zo kon Nederland na deze wisselvallige Europese avond 0,800 coëfficiëntenpunt bijschrijven.

Resultaten van de coëfficiëntenconcurrenten

Woensdagavond kwam Portugal, concurrent om de vijfde plek, met FC Porto in actie tegen Arsenal. Lang leek de wedstrijd af te gaan stevenen op een 0-0-gelijkspel, tot dat Galeno in de vierde minuut van de blessuretijd toch nog voor de 1-0 voor Porto zorgde. Een domper voor Nederland, dat Portugal hierdoor 0.333 coëfficiëntpunt pakte. Donderdagavond waren de Portugezen nog vertegenwoordigd met Braga, Benfica en Sporting CP. Mocht het allemaal goed aflopen voor Portugal, dan kon het inclusief bonuspunten 1.5 coëfficiënt pakken. Voor Frankrijk lag dat aantal zelfs op twee coëfficiënten. De huidige nummer vijf in het klassement kwam nog in actie met Marseille, Toulouse, Stade Rennais en RC Lens.

Frankrijk liep een behoorlijke Europese deuk op. Zo gingen zowel Stade Rennais, Toulouse en RC Lens na hun tweeluiken ten onder in de tussenronde van de Europa League. Olympique Marseille won wel en is daardoor, samen met Paris Saint-Germain en Lille OSC, nog actief in de Europese achtste finales. De Fransen wisten door de teleurstellende resultaten echter nog wel één heel coëfficiënt bij te schrijven. Eenzelfde aantal werd door Portugal gepakt, dat Sporting CP en Benfica door zag stromen naar de achtste finales van de Europa League. Het raakte echter wel Braga kwijt, maar is ook nog met FC Porto actief in de UCL.