Breaking news

Ajax dankt Van den Boomen en Berghuis na knotsgekke slotfase tegen FK Bodø/Glimt

15 februari - 22:59 Laatste update: 23:03
4

Na een knotsgekke slotfase is het Ajax toch nog gelukt om een resultaat te boeken tegen FK Bodø/Glimt. Lang leken de Amsterdammers met lege handen achter te blijven in de Johan Cruijff ArenA. In de slotfase kreeg het nog een strafschop en kon het na een VAR-check verder met een extra mannetje op het veld. Na de aansluitingstreffer wist het ook nog eens in de absolute slotseconden gelijk te maken.

Na tien minuten begonnen de eerste kansjes voor Ajax te komen. De grootste kans kwam vervolgens van Chuba Akpom. De Engelsman zag zijn inzet via de vuisten van Kjetil Haug de lat schampen. Daar was het Bodø/Glimt dat de touwtjes in handen nam. Na een kwartier spelen kwam het dan ook op voorsprong in de Amsterdam ArenA. De Noren wisten het geduld te bewaren en opbouwend de bal naar de zestien meter van Ajax te brengen. Via Albert Grønbæk werd Diant Ramaj uiteindelijk verrast en geklopt. Zo moesten de Amsterdammers al snel in de achtervolging.

In het daaropvolgende halfuur was het Ajax dat steeds meer aan begon te zetten. Via Kenneth Taylor en Jordan Henderson probeerde het enkele keren de tegenstander te verrassen, iets wat niet lukte. Onder een striemend fluitconcert ging de thuisploeg even later na een blessuretijd van twee minuten richting de kleedkamer. Nu rust, waar Devyne Rensch werd vervangen door Borna Sosa, bleef het voor Ajax moeizaam om tot serieuze kansen te komen. Na een uur spelen was dat weggelegd voor Akpom, maar de spits treuzelde te lang en zag de bal na af te hebben gekapt stuitten op de Noren. Met Carlos Forbs binnen de lijnen voor Akpom, moest Ajax voor de tweede keer incasseren. In de 63e minuut schoot Grønbæk voor de tweede keer raak. De Deen maakte gebruik van het geklungel van Tristan Gooijer en breide zo de voorsprong van Bodø uit.

Na zeventig minuten juichte het Amsterdamse publiek voor het eerst, toen Branco van den Boomen na lang blessure tijd zijn rentree maakte. Zes minuten voor het eindsignaal was Bodø nog dicht bij de 0-3, maar zag een afgelegde bal voor een leeg Ajax doel niet worden ontvangen. In de slotfase van de tweede helft kreeg Ajax dan nog een strafschop. Waar Odin Bjortuft eerst geel kreeg voor zijn overtreding op Brobbey, werd dit na een VAR-check omgedraaid naar rood. Invaller Van den Boomen mocht aanleggen en verzuimde niet: 1-2.

Met zeven minuten aan blessuretijd kon Ajax nog op jacht naar meer. In blessuretijd mocht Julian Rijkhoff zijn debuut maken en probeerde het direct met een omhaal, die over vloog. Even later was het weer raak voor de Amsterdammers! Steven Berghuis wist diep in de blessuretijd nog voor de gelijkmaker te zorgen, door de bal in het Noorse doel te wippen.