Nieuws

Van der Wiel blikt terug: 'Was me niet bewust hoe mooi het allemaal was'

Van der Wiel blikt terug: 'Was me niet bewust hoe mooi het allemaal was'

04-05-2022 11:44 Laatste update: 11:48

Een openhartige Gregory van der Wiel heeft met voormalig ploeggenoot Eyong Enoh teruggeblikt op de moeilijke momenten uit zijn carrière. De oud-rechtsback kreeg na afloop van zijn loopbaan te maken met paniekaanvallen. Daarbij geeft hij aan het moeilijk te vinden te aarden in de 'normale' wereld.

Van der Wiel stond onder contract bij onder meer Ajax, Paris Saint-Germain en Fenerhahçe en won de nodige titels. "Ik herinner met niet veel van wat ik heb meegemaakt", vertelt de ex-international aan Ajax TV. "Maar dat zegt ook veel hoe mijn mindset op dat moment was. Ik was alleen maar in die sneltrein om beter te worden. Met veel wedstrijden was ik me niet bewust hoe mooi het allemaal was. Ik ging gewoon mee met de flow. Achteraf denk ik: Wow... Ik had meer moeten genieten en moeten voelen."

Van der Wiel baarde eerder opzien door openlijk te spreken over paniekaanvallen. Een fenomeen waar in de gesloten voetbalwereld maar weinig aandacht voor is. Enoh vraagt zich af of de wingback ook al last had van die angst tijdens hun gezamenlijke Ajax-periode. "Nee, eigenlijk niet. Ik heb daar nooit last van gehad. Het is pas gekomen nadat ik ben gestopt ben met voetballen, zes maanden daarna. Zoals ik al zei: ik denk dat ik heel mijn carrière zo in een trein zat, dat ik moeilijk dingen van me af kon laten vallen."

Leven na het voetbal
"In eerste instantie ben ik bezig met mezelf leren kennen om mezelf prettig te voelen in de normale wereld", vervolgt Van der Wiel. "Het klinkt raar, maar als je twintig jaar in de voetbalwereld hebt gezeten en het dan ineens stopt, is het anders in het dagelijkse leven. Ik merk dat dat voor mij lastig is. Dat vooral."

Van der Wiel heeft het nodige meegemaakt in zijn leven en hoopt zijn lessen over te brengen op de jeugd. "Ik wil met al mijn ervaring op het veld, financieel en met mijn mental health van waarde zijn voor veel jongeren. Ik ga kijken of ik daarin jongeren kan helpen."