Nieuws

Duidelijke Ibrahimovic in Ajax-periode: 'De enige naar wie ik luister ben jij'

Duidelijke Ibrahimovic in Ajax-periode: 'De enige naar wie ik luister ben jij'

01-04-2022 08:24

John van 't Schip speelde een grote rol in de komst van Zlatan Ibrahimovic naar Ajax. Als trainer van de technische staf schreef hij een laatste rapport over de Zweedse grootheid, voordat hij naar Amsterdam verkaste. 

Zlatan kwam in 2001 op negentienjarige leeftijd over van Malmö FF naar Ajax. Van 't Schip vindt niet dat hij alle credits verdient voor de komst van de Zweed. "Of ik de ontdekker van Zlatan ben? Nee, dat haal ik meteen onderuit ", zegt hij aan tafel bij HLF8. "Ik was trainer van de technische staf en er moest nog één keer naar hem gekeken worden. Dat was in La Manga (Spanje, red.), waar Malmö zich voorbereidde. Ik ben daar drie dagen geweest, heb trainingen en een wedstrijd gezien. Ik moest een rapport schrijven en schreef op wat ik zag."

Van 't Schip zag direct dat Zlatan geen doorsnee jongen was. "Zijn uitstraling, charisma op jonge leeftijd, met dat grote lichaam was hij heel snel en behendig. Ik heb met Marco van Basten samengespeeld en die was ook zo groot, snelle voeten. Het was een speler die bij Ajax paste, echt een Ajax-speler. Ajax was voor hem een moeilijke periode. Dat had hij nodig om later in Italië te excelleren."

De voormalig Ajacied heeft ook nog een mooie anekdote over Zlatan. "Ik was samen met Marco trainer van Jong Ajax en Ronald Koeman trainde het eerste. We liepen wel eens samen naar beneden, wij trainden links en hij rechts. Dan zei hij: 'de enige naar wie ik luister ben jij'. Dan wees hij naar Marco, daar had hij respect voor. Hij had een grote mond, daar heeft hij in zijn carrière steeds op een andere manier invulling aan gegeven."