Even terugbladeren: zó verliepen de laatste Klassiekers tussen Ajax en Feyenoord!

24-09-2023 10:42 Laatste update: 10:35

Ajax en Feyenoord staan zondagmiddag tegenover elkaar voor de 68ste Klassieker in Amsterdam. De grootste Nederlandse voetbalwedstrijd staat altijd garant voor spanning en spektakel, maar hoe verliepen de laatste edities eigenlijk? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rijtje!

5 april 2023: Feyenoord - Ajax (1-2)

De meest recente ontmoeting tussen beide vond plaats in de KNVB beker. De halve finale in De Kuip is er eentje die veel voetballiefhebbers waarschijnlijk niet snel zullen vergeten. Jammer genoeg niet door een geweldige wedstrijd of een aantal prachtige acties, maar het incident dat in de tweede helft plaatsvond met Davy Klaassen. De Ajax-middenvelder kreeg vanuit het publiek een aansteker naar zich toe gegooid, waarna hij met een bebloed hoofd over het veld liep. De scheidsrechters staakte de wedstrijd daarom tijdelijk, waarna het Feyenoord-publiek door onder meer John de Wolf werd verzocht zich te gedragen. Na de hervatting trok Ajax uiteindelijk de 1-2 overwinning over de streep, waardoor het zich plaatste voor de finale. Die ging helaas voor de Amsterdammers verloren tegen PSV.

19 maart 2023: Ajax - Feyenoord (2-3)

De laatste Klassieker in competitieverband is er voor Feyenoord in ieder geval één om met veel plezier en eerzucht op terug te kijken. De Rotterdammers wonnen op 19 april 2023 namelijk voor het eerst sinds achttien jaar weer eens in de Arena. Feyenoord stond op dat moment al bovenaan in de Eredivisie, maar zette met de zege op de aartsrivaal een enorme stap naar de zestiende landstitel uit de geschiedenis. Santiago Giménez zette zijn ploeg al na vijf minuten op voorsprong, waarna het nog voor rust weer tegen een achterstand aankeek. Sebastian Szymanski en Lutsharel Geertruida (vlak voor tijd) beslechtten in de tweede helft echter het pleit voor een 2-3 zege.

22 januari 2023: Feyenoord - Ajax (1-1)

Op 22 januari 2023 stond er ook een Eredivisieklassieker op het programma. Feyenoord trad in een volgepakte, maar toch ook zeer koude Kuip aan tegen Ajax. De Rotterdammers barstten van het zelfvertrouwen om na de 6-2 uit 2018 weer eens een thuiszege te boeken op de grote rivaal, maar dat lukte niet. Igor Paixão zette Feyenoord tien minuten voor rust op voorsprong met een geweldige knal van afstand, maar in de 71e minuut maakte Klaassen met een ietwat fortuinlijk schot de 1-1. Deze wedstrijd stond vooral in het teken van de terugkeer van Steven Berghuis in een volle Kuip. De man die een seizoen eerder de overstap van Rotterdam naar Amsterdam maakte, vond dat hij vooral door de media in een kwaad daglicht werd gezet. Op wat fluitconcerten na, was de reactie van het Feyenoord-publiek namelijk zeer mild.