Exclusive

'El-Ghazi in beeld bij United': zo verloopt zijn wisselvallige carrière tot nu toe

'El-Ghazi in beeld bij United': zo verloopt zijn wisselvallige carrière tot nu toe

11-09-2023 23:06

 Anwar El-Ghazi is verrassend genoeg in beeld om de nieuwe vleugelaanvaller van Manchester United te worden. De tweevoudig Oranje-international moet het tijdelijke gat dat Antony en Jadon Sancho hebben laten vallen, opvullen. Hoe verliep El-Ghazi’s carrière tot dusver? VoetbalNieuws geeft je een overzicht!

Anwar El-Ghazi werd op 3 mei 1995 geboren in Barendrecht en begon als vijfjarig jongetje met voetballen bij de plaatselijke VV Barendrecht. Hij werd al gauw ontdekt door Feyenoord, waar hij twee jaar van de jeugdopleiding doorbracht. Via Spartaan '20 en Sparta Rotterdam kwam de snelle links- of rechtsbuiten in 2013 terecht bij Ajax, waar hij zijn grote doorbraak beleefde.

Frank de Boer hevelde hem in 2014 over vanuit de beloftenploeg naar de hoofdmacht. In de voorbereiding van het seizoen 2014/2015 werd hij met acht treffers in slechts 150 speelminuten topscorer en revelatie van de voorbereiding. Door zijn goede prestaties debuteerde hij op 3 augustus 2014 als invaller tegen PEC Zwolle in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later volgde tegen Vitesse ook zijn competitiedebuut.


Anwar El-Ghazi in dienst voor PSV.

In zijn eerste seizoen bij de Amsterdammers werd El-Ghazi benoemd tot Talent van het Jaar. Ook het seizoen daarna ging hij uitstekend van start. In zijn eerste vier competitiewedstrijden scoorde hij maar liefst zes keer, maar daarna ging het bergafwaarts. De aanvaller met Marokkaanse roots maakte zijn debuut in Oranje tegen Kazachstan, maar raakte vervolgens zwaar geblesseerd en behaalde na zijn terugkeer niet meer het niveau wat men van hem gewend was. El-Ghazi belandde onder De Boer op de bank, werd geen landskampioen en werd een jaar later onder de nieuwe trainer Peter Bosz na een woordenwisseling uit de selectie gezet.

Een transfer voor acht miljoen euro naar LOSC Lille in Frankrijk bood uitkomst. In de Ligue 1 speelde hij in zijn eerste seizoen slechts sporadisch, maar in het tweede steeds meer. Zijn goede prestaties leverden hem een transfer naar Aston Villa op, waar hij een vaste waarde werd, ook na de promotie naar de Premier League. El-Ghazi speelde tussen 2018 en 2021 vrijwel alles bij The Villains, maar raakte onder manager Steven Gerrard weer uit de gratie. Na slechts vijf invalbeurten klopte Everton aan de deur voor een verhuurperiode, maar daar kwam hij tot maar twee officiële optredens.

Op 31 augustus 2022 tekende hij een driejarig contract bij PSV, dat 2,5 miljoen euro voor hem overmaakte aan Aston Villa. In het seizoen 2022/2023 wisselde hij invalbeurten af met basisplaatsen, maar onbetwist was El-Ghazi ook in Eindhoven niet meer. Hij won er de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal, maar op 1 september 2023 werd zijn contract ontbonden.

Sindsdien is El-Ghazi, wiens carrière al jaren op en af gaat, clubloos. Erik ten Hag, de man met wie hij nog nooit samenwerkte, is op zoek naar vervangers voor Antony en Sancho, die respectievelijk met een aanklacht rondom huiselijk geweld en een geschil met de club worstelen. Kan El-Ghazi zich op Old Trafford wellicht weer van zijn beste kant laten zien, mocht een transfer zo ver komen?