Nieuws

'KNVB pakt voetbalvandalisme aan: digitale meldplicht voor einde van het jaar'

'KNVB pakt voetbalvandalisme aan: digitale meldplicht voor einde van het jaar'

03-08-2023 06:57

De KNVB is positief gesteld wat betreft het strenger op kunnen treden rondom voetbalvandalisme. In gesprek met De Telegraaf vertelt het voetbalorgaan over de technologische ontwikkelingen, de digitale meldplicht en de lengte van de stadionverboden per incident.

Precies een week geleden ging het bij de eerste de beste officiële Nederlandse wedstrijd weer fout. Supportersgroepen van FC Twente en Hammarby IF gingen op de vuist nadat de thuisfans in grote getale de hoofdtribune waarop Zweedse fans zaten wisten te bereiken. Ook werden er afgelopen seizoen de nodige wedstrijden onderbroken, waarvan vijftien stilgelegd en drie gestaakt na invoering van de aangescherpte maatregelen. Daar moet komend seizoen helemaal een einde aan komen.

‘Door de razendsnelle ontwikkeling van identificatie via camera’s en volgsystemen kan er dit seizoen voor een doorbraak worden gezorgd. Als de uitvoering net zo strak verloopt als het overleg tussen alle partijen, worden raddraaiers vanaf dit seizoen in recordtijd in beeld gebracht, gepakt en gestraft’, klinkt het.

En supporters die hun gezicht bedekken en/of capuchons dragen dan? Ook die moeten zich volgens de KNVB zorgen maken. Het wordt steeds moeilijker om de identiteit verborgen te houden voor geavanceerde camera’s. Daarnaast is er nog een nieuwe doorbraak. Het voetbalorgaan krijgt steun van de minister van Justitie en Veiligheid voor de invoering van de digitale meldplicht, die al voor het einde van dit kalenderjaar ingevoerd kan worden.