Exclusive

Wie is De Ketelaere, het Belgische toptalent dat Simons op moet volgen bij PSV?

Wie is De Ketelaere, het Belgische toptalent dat Simons op moet volgen bij PSV?

29-07-2023 12:49 Laatste update: 30-07-2023 12:25

PSV heeft de hoop op Charles De Ketelaere nog altijd niet opgegeven en ziet de kansen volgens het Eindhovens Dagblad zelfs toenemen. De Eindhovenaren zijn op zoek naar een vervanger voor Xavi Simons en zouden in de talentvolle Belg de ideale kandidaat zien. Voetbalnieuws neemt de carrière van de middenvelder onder de loep.

De Ketelaere, geboren 10 maart 2001 in Brugge, staat ondanks zijn 22 jarige leeftijd nog altijd te boek als één van de grootste Belgische talenten. De aanvallende middenvelder doorliep een groot deel van de jeugdopleiding van Club Brugge en tekende daar, op achttienjarige leeftijd, ook zijn eerste profcontract in 2019.

Als Brugse jongen was debuteren voor de club uit je eigen stad een jongensdroom en in september 2019 ging die droom voor De Ketelaere in vervulling. De Belg debuteerde voor Club in de 0-3 gewonnen bekerwedstrijd tegen Francs Borains en speelde de volledige negentig minuten mee. Vanaf dat moment raakte de carrière van De Ketelaere in een stroomversnelling. Nog geen maand later stond de Belg op het veld tegenover Neymar en Kylian Mbappé, maar werd er in de Champions League wel met 5-0 verloren van Paris Saint-Germian. Philippe Clement, toentertijd trainer van Club, zag in De Ketelaere een veelzijdige middenvelder die zowel aanvalled, controlerend als op de flanken uit de voeten kon. Ook vormde de talentvolle speler meermaals de voorhoede samen met Noa Lang.

Belgisch toptalent

De Ketelaere ontwikkelde zich tot één van de grootste talenten op de Belgische velden en groeide uit tot een steunpilaar voor Club. Waar hij in zijn eerste seizoen vooral opviel door zijn talent, was hij in zijn tweede seizoen ook nog eens productief. Zijn prestaties vielen dusdanig op dat hij op 11 november 2020 debuteerde voor de nationale ploeg van België. De prestaties van De Keteleare viel ook op in Europa. Meerdere ploegen zaten achter de Belg aan, maar in het seizoen 2021/22 beleefde de aanvallende middenvelder zijn beste seizoen ooit. In 48 wedstrijden scoorde hij achttien keer en gaf hij negen assists. Ook zijn toenmalige trainer Alfred Schreuder was onder de indruk. "Hij doet me wat denken aan Frenkie de Jong: een intelligente kerel die alles opoffert voor het voetbal. Hij ziet er misschien wat verlegen uit, maar hij werkt en vecht hard. Hij haat ook verliezen, hij is een echte winnaar", vertelde zijn voormalig trainer tegenover La Gazetta dello Sport. In België werd De Ketelaere uiteindelijk driemaal kampioen en veroverde hij tweemaal de Belgische beker. 
De Ketelaere en Noa Lang tijdens het kampioensfeest in 2022

Toptransfer en terugval
Na zijn topseizoen in België ging AC Milan er na enig getouwtrek met de aanvallende middenvelder vandoor. 35 miljoen euro betaalde de Italianen voor De Ketelaere die goud in handen dachten te hebben. Op de cover van La Gazetta dello Sport werd ook gesproken over 'goudhaantje' De Ketelaere. De Belg forceerde zelf een transfer naar de Serie A aangezien hij enige tijd daarvoor er voor had gekozen om niet meer te trainen voor Club Brugge.

Zijn debuut voor Milan was er één om tevreden op terug te kijken. Trainer Stefano Pioli was ook positief over zijn aanwinst. "Hij is een zeer intelligente jongen. Hij leest de situaties van tevoren. Over zijn talent bestaat geen twijfel, Maar hij komt uit een andere competitie en zal tijd nodig hebben om dit voetbal te begrijpen", sprak de trainer na afloop van het debuut van De Ketelaere. De tijd die de Belg nodig heeft om aan te passen is echter nog steeds aan het tikken aangezien De Ketelaere in veertig wedstrijden slechts één assists gaf en niet tot scoren kwam. Geen enkele keer maakte de zo talentvolle Belg de negentig minuten vol en moest hij gedurende het seizoen steeds vaker genoegen nemen met korte invalbeurten. Op het WK in Qatar kwam De Ketelaere slechts vijftien minuten in actie tegen Marokko.

De druk op De Ketelaere is enorm en teamgenoten namen het in de media ook voor hem op. “Het is normaal dat het zo gaat, hem overkomt hetzelfde als mij toen ik hier arriveerde. Er werd veel voor hem betaald, maar hij is een geweldige speler”, sprak teamgenoot Sandro Tonali afgelopen jaar tegenover Italiaanse media.

Verhuurperiode

De Ketelaere kende dus geen succesvol eerste seizoen in Milaan. Wederom La Gazetta dello Sport kopte in februari nog de tekst: De flop van 35 miljoen. Meerdere Italiaanse media berichtte de afgelopen weken over een mogelijk vertrek van de talentvolle Belg, maar door de hoge transfersom van een jaar eerder ziet men het in Milaan niet zitten om de Belg voor een zeer laag bedrag van de hand te doen. Een verhuurperiode licht daarom eerder in de lijn der verwachtingen en PSV hoopt nog altijd om de Belg te contracteren. Of dat gaat lukken, is de vraag.