Exclusive

In navolging van Van der Vaart, zoons van de WK 2010-generatie bij hun profclubs

In navolging van Van der Vaart, zoons van de WK 2010-generatie bij hun profclubs

18-06-2023 08:41 Laatste update: 09:11

Damian van der Vaart tekent spoedig een contract bij Ajax om in de jeugd aan de slag te gaan. Zijn vader Rafael maakte jaren furore en speelde met de WK-finale in 2010 wellicht de belangrijkste wedstrijd van zijn leven. Maar welke andere kinderen van die generatie zijn eveneens op weg naar het hoogste niveau? Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

Rafael van der Vaart maakte afgelopen week bekend dat zijn zoon Damian vanaf komend seizoen aansluit in de jeugdopleidng van Ajax. Na meerdere jaren bij het Deense Esbjerg werd er een akkoord bereikt met de Amsterdammers om door te stromen naar de onder achttien van de club. 

Lennox Heitinga
John Heitinga moest onlangs zelf vertrekken bij Ajax, maar zijn zoon Lennox speelt sinds afgelopen seizoen in de jeugd van de Amsterdammers. "Hij heeft talent, maar er zijn nog zo veel hindernissen en obstakels te overwinnen. Laat hem voorlopig maar lekker plezier hebben. Ik zal de laatste zijn die hem pusht. Ik bemoei me helemaal nergens mee", vertelde Heitinga onlangs over zijn zoon aan Privé. Of er in de toekomst een tweede Heitinga in het eerste van Ajax belandt is nog de vraag, maar een begin is al gemaakt.

Jens Mathijsen
Jens Mathijsen is de zoon van voormalig verdediger Joris Mathijsen. Jens komt uit in de onder zestien van Willem II die dit seizoen kampioen werden van hun competitie. Sinds de onder tien is Jens al onderdeel van de Tilburgers die eerder werd gescout dan dat zijn vader in dienst trad bij de club. Vlak voordat Joris Mathijsen aan de slag ging als technisch directeur van de club was zijn zoon al gescout voor de F-jes.

Jake van Bronckhorst
Jake van Bronckhorst speelde jaren in de jeugd van Feyenoord, maar een grote doorbraak zat er helaas niet in. De afgelopen seizoenen speelde de zoon van Giovanni van Bronckhorst al bij amateurvereniging Sportclub Feyenoord in plaats van in de jeugdopleiding van de club. Komend seizoen zal Van Bronckhorst Feyenoord verlaten en aan de slag gaan bij DCV Krimpen.

Ruben en Thomas Van Bommel
Ruben van Bommel is de eerste van allen die doorbreekt als profvoetballer. Afgelopen seizoen maakte de aanvaller zijn debuut voor MVV Maastricht met verve. De buitenspeler veroverde een plek in de basis en dwong zelfs een transfer naar AZ af. Niet alleen de Alkmaarders, maar ook FC Twente en Go Ahead Eagles hadden serieuze belangstelling voor de zoon van Mark van Bommel. Komend seizoen zal Van Bommel bij AZ de strijd met Jesper Karlsson aan moeten gaan voor een basisplaats.

Oudste zoon Thomas van Bommel was ook actief bij MVV en kwam in totaal tot zeventien wedstrijden in het eerste van de club. Afgelopen seizoen moest Van Bommel het veelal doen met invalbeurten waardoor hij besloot om voor komend seizoen zijn heil ergens anders te zoeken. Bij het Belgische Patro Eisden hoopt Thomas komend seizoen meer aan de bak te komen.

Jessey Sneijder
De oudste zoon van Wesley Sneijder speelt in de jeugdopleiding van FC Utrecht. In 2021 tekende Jessey Sneijder een contract bij de Domstedelingen waardoor hij in de voetsporen trad van voormalig prof en zijn oom Rodney Sneijder. Wesley Sneijder gaf na de ondertekening aan vooral trots te zijn op zijn zoon die in de onder zeventien van de club uitkomt.

Kai en Luka Robben
De kinderen van Arjen Robben zullen vanaf komend seizoen uitkomen in de jeugd van FC Groningen. Beide speelden afgelopen jaren nog in de jeugd van Be Quick 1887, maar stromen komend jaar door naar de onder twaalf en onder veertien van de degradant uit de Eredivisie. Zelf doorliep vader Arjen ook de jeugdopleiding van Groningen waarna hij een transfer maakte naar PSV.

Shaqueel van Persie
De oudste zoon van Robin van Persie is actief in de jeugd van Feyenoord en is daar bezig om naam te maken. De aanvaller valt in positieve zin op en lijkt, net als Van Bommel, op weg naar de absolute top. Van Persie speelde onder andere in de jeugd van Manchester City en Fenerbahce en is komend seizoen actief in de onder achttien van de Rotterdammers. "Mijn droom is uiteindelijk om in De Kuip te spelen en het daar goed te doen", vertelde Van Persie onlangs tegenover het Algemeen Dagblad.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!