Interview

Van der Ende: 'Kan natuurlijk nooit zo zijn dat arbitrage de ranglijst bepaalt'

Van der Ende: 'Kan natuurlijk nooit zo zijn dat arbitrage de ranglijst bepaalt'

03-04-2023 12:30 Laatste update: 12:47

De 27e speelronde van de Eredivisie zit er weer op. De scheidsrechters en de VAR speelden daarin wederom een hoofdrol. Bij Ajax werd er een doelpunt op discutabele manier afgekeurd, terwijl er bij AZ Alkmaar juist een werd toegekend. FC Utrecht zag zelfs drie doelpunten afgekeurd worden. Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende uit in gesprek met VoetbalNieuws zijn verbazing over de opvallende belissingen.

Go Ahead Eagles-Ajax 0-0

Na ruim een halfuur leek Ajax op voorsprong te komen na een goede voorzet van Steven Berghuis die werd binnengekopt door Mohammed Kudus. De goal ging wegens buitenspel niet door, maar uit de beelden leek de Ghanees allesbehalve buitenspel te staan. Er konden echter geen lijnen getrokken worden door de VAR, omdat de aanvaller achter een speler van Go Ahead stond. "Hopeloos", steekt Van der Ende van wal. "Het is te gek voor woorden dat je anno 2023, wanneer je al een paar jaar werkt met de VAR, geen lijnen kan trekken omdat er een speler voor een andere speler staat."

Davy Klaassen sprak zich na de wedstrijd al uit over het gebrek aan techniek. De middenvelder begrijpt niet dat er niet genoeg camera's aanwezig waren om het buitenspel wel of niet te constateren. "Daar heeft Klaassen helemaal gelijk in", vervolgt Van der Ende. "Dat betekent gewoon dat de KNVB daar eisen aan moet stellen. Het hele veld moet gecovered worden. Het overzicht is nu niet goed. Dat heeft ook te maken met cameraopstelling en het verschillende aantal camera’s dat gebruikt wordt. Er zit een verschil in cameraposities tussen de stadions. Het is te gek voor woorden dat je in dezelfde competitie met verschillende situaties te maken hebt."

'Verre van buitenspel'

Het gebrek aan materiaal is niet de enige reden voor het niet toegekende Ajax-doelpunt volgens Van der Ende. "Het heeft dus te maken met de kwaliteit van het materiaal, maar ook met die van de personen. De assistent-scheidsrechter staat te vlaggen omdat het buitenspel is. Vanuit het perspectief wat wij zagen was het natuurlijk verre van buitenspel."

Na het duel vonden Marciano Vink en John Heitinga dat er in zo'n situatie in het voordeel van de aanvallende ploeg moet worden gefloten. Daar is Van der Ende het niet mee eens. "Nee, natuurlijk niet. Dan zou je de verdedigende partij benadelen. Dat vind ik een reden van nul komma nul. Het gaat erom dat de grensrechter daar buitenspel in ziet. Die kan worden overruled door de VAR, maar die mogelijkheid was er dus niet. Dat is een probleem. Dat mag niet anno 2023. We hebben in Qatar en de Champions League een ander systeem gebruikt. Daar moet zo snel mogelijk geld voor vrijgemaakt worden. Dat moet de KNVB in gaan voeren."

AZ-sc Heerenveen 1-1

Naast het systeem uit Qatar en de Champions League, pleit Van der Ende voor het invoeren van een ander systeem: de doellijntechnologie. Bij AZ wordt daar nog geen gebruik van gemaakt en dat zorgde ervoor dat Xavier Mous, mogelijk ten onrechte, een eigen doelpunt op zijn naam kreeg. "Je ziet dat de dame die daar mag vlaggen niet op een lijn staat met de achterlijn. Ze kijkt schuin in de situatie, waardoor je ogen je optisch kunnen bedriegen. Als je de camera er loodrecht op zet hoeft die bal niet over de lijn te zijn. Het is heel vreemd dat we die lijnen ook niet coveren."

Daarnaast had er ook een rode kaart aan Jesper Karlsson uitgedeeld moeten worden. De Zweedse aanvaller trapte Milan van Ewijk opzichtig na, maar ontving slechts een gele kaart. "Als iedereen zegt dat Karlsson rood verdient. Alleen de twee die erover gaan die zeggen van niet. Dat kan natuurlijk niet."

FC Utrecht-FC Volendam 0-0

Ook in de Domstad speelde het scheidsrechterskorps en de VAR een hoofdrol. Het tweede doelpunt van FC Utrecht werd afgekeurd omdat in aanloop naar de goal een bal over de zijlijn zou zijn geweest. "De VAR kan niet zeggen dat die bal uit was", maakt Van der Ende duidelijk. "Wat nog vreemder is: de assistent-scheidsrechter staat op een meter en die wordt overruled. Dat is voor mij onbegrijpelijk."

"De VAR, Danny Makkelie in dit geval, die is een beetje op drift geraakt. 'Ik zal me eens even laten gelden', leek het wel", vervolgt de oud-scheidsrechter. "Die derde afgekeurde goal van FC Utrecht was eenzelfde soort geval. Ook daar moet je het perspectief zien van de doelman van Volendam, om te zien of hij gehinderd wordt door Bas Dost. Ik heb daar heel erg sterk mijn twijfels over. Het was gewoon een doelpunt waar de hele Volendam-verdediging, inclusief de keeper, niks meer aan kon doen."

Sparta Rotterdam-Feyenoord

Bij de Rotterdamse derby zag Van der Ende dat Feyenoord een penalty ontnomen werd. "Bart Vriends die slaat de bal gewoon als een korfballer uit het strafschopgebied. Hoe is het nou mogelijk om als VAR daar weg te blijven. Dat was gewoon een bewuste handsbal. Hij kwam achter de speler vandaan."

De stafschop voor Sparta was in de ogen van Van der Ende wel terecht toegekend. "Daar kon ik me wel in vinden, ja. Mats Wieffer draait zich om en maakt zich breder. Dat is nou eenmaal de regel."

Al met al is het voor Van der Ende duidelijk waar het aan schort bij de scheidsrechters in de Eredivisie. "Het is een combinatie van de scheidsrechters en het materiaal. Dat is niet toereikend, want niet alles wordt gezien. Dan praat je over een bepaalde competitie-invloed. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat de arbitrage de ranglijst bepaalt. Dat ze een hele grote invloed hebben, dat wordt me met de week duidelijker."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!