Interview

Van den Brom ziet Slot en Jansen strijden om de titel: 'Ze zijn vergelijkbaar'

Van den Brom ziet Slot en Jansen strijden om de titel: 'Ze zijn vergelijkbaar'

13-03-2023 12:00

De titelstrijd in de Eredivisie nadert een kookpunt met Feyenoord, Ajax, AZ Alkmaar en PSV als de voornaamste kanshebbers. John van den Brom werkte bij de Alkmaarders samen met Arne Slot en Pascal Jansen. Twee hoofdtrainers die ook nog in Europa actief zijn. De huidige coach van het Poolse Lech Poznan volgt zijn voormalig assistenten nog op de voet en geniet van het spel van Feyenoord en AZ dit seizoen.

Van den Brom werkte van 2014 tot en met 2019 voor AZ en bereikte daar onder meer de finale van de KNVB Beker in 2019. In dat seizoen had de oud-trainer van onder meer RSC Anderlecht, Al Taawon en FC Utrecht Jansen en Slot onder zich als assistent. Na zijn vertrek nam laatstgenoemde het stokje over van Van den Brom. Jansen bleef assistent en werd in december 2020 naar voren geschoven bij AZ toen Slot werd ontslagen. Slot tekende uiteindelijk bij de Rotterdammers. Sindsdien staan de twee oud-assistenten van de oud-voetballer aan het roer in de top van de Eredivisie.

"Je ontkomt niet aan Feyenoord"

Zowel Feyenoord als AZ maken indruk op Van den Brom dit seizoen. "Je ontkomt dit niet aan Feyenoord dit seizoen", steekt de trainer van wal tegenover VoetbalNieuws. "Het is geweldig om te zien hoe die spelen, met die intensiteit. Ik probeer zoveel mogelijk te zien. AZ doet ook dit jaar weer gewoon mee. Niemand heeft het erover, maar ze staan wel weer gewoon waar ze staan. Dat vind ik altijd knap. Ajax en PSV blijven wat achter ten opzichte van de verwachtingen die ze van tevoren hadden, maar geloof mij: die gaan richting het einde ook nog een rol spelen. Ik denk dat het een heel spannend slot zal worden."

Van den Brom vindt het 'leuk om te zien' dat zijn voormalig assistenten het zo goed doen in de Eredivisie. De in Polen werkzame coach zag altijd al hoofdtrainers in het duo. "Ja, tuurlijk. Alle assistent-trainers waar ik mee heb gewerkt, waren in staat om zelf trainer te zijn. Als ze dat al niet geweest waren." Jansen heeft voor AZ twee jaar Jong PSV getraind tussen 2015 en 2017. "Dat was dus geen verrassing en dat geldt ook voor Arne. Die groeide door vanuit de rol als assistent. Uiteindelijk moest hij de volgende stap gaan maken. Dan is het hoofdtrainerschap een logische vervolgstap."

'Slot en Jansen kan je best met elkaar vergelijken'

"Het is leuk om te zien hoe goed ze het doen", vervolgt Van den Brom. "Als ik Arne zie dan is hij nog steeds de persoon zoals hij ook bij mij was. Gedreven, vol overgave, een duidelijk idee en goed in de communicatie. Hetzelfde geldt voor Pascal. Die kan je best met elkaar vergelijken, alleen Pascal is veel rustiger als persoon. Ze zijn beiden heel erg gedreven om te doen wat ze graag willen. Ze willen ten koste van alles winnen. Dat vind ik wel mooi aan beide coaches."Pascal Jansen en Arne Slot

Toen de drie met elkaar samenwerkten, lagen ze niet altijd met elkaar op een lijn. "Je hebt altijd discussies met je assistenten anders zijn ze niet goed. Het is niet zo dat als ik zei: we spelen 4-3-3, dat een van die twee zei: nee, we spelen 5-3-2. Dat past ook niet in de filosofie van de club. Uiteindelijk bepaalt de club welke trainer er aan het roer staat. De speelwijze is daar heel erg bepalend in. Ik ben wel een trainer die mijn assistenten heel veel ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Ook in het doen van trainingen en besprekingen. Ik maak er altijd een team van, dat is nu niet anders."

Duidelijke rolverdeling

Ondanks dat Slot en Jansen het uitstekend doen hun club, voelde Van den Brom zich nooit bedreigd door het duo. "Omdat er een duidelijke rolverdeling was. Zowel binnen de staf als binnen de spelersgroep. Daarin hadden ze wel heel veel vrijheid. Uiteindelijk bepalen hun kwaliteiten of ze daar mee om konden gaan en of ze daar goed genoeg voor waren. Dat waren ze en dan is het voor mij makkelijker om ze nog meer vrijheid te geven. Dan wordt je eigenlijk meer een manager. Dat hebben we met elkaar echt heel goed gedaan, al zeg ik het zelf."

Zowel Feyenoord als AZ maakten dit weekend geen fout in de Eredivisie. Voor beide clubs staan er de komende week twee belangrijke duels op het programma. Slot en co. moeten donderdag in De Kuip zien te winnen van Shakhtar Donetsk om zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League, waarna zondag in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax de koppositie in de Eredivisie op het spel staat. AZ heeft donderdag aan een gelijkspel tegen SS Lazio genoeg om de kwartfinale van de Conference League te bereiken, terwijl het zondag uit bij FC Twente een kwestie is van opnieuw aan- of afhaken in de titelstrijd.