FC Utrecht kegelt AZ uit de beker na enerverende wedstrijd in Alkmaar

07-02-2023 21:29 Laatste update: 21:35

FC Utrecht heeft de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt. De Domstedelingen wonnen een enerverende wedstrijd met 1-2 van AZ.

AZ begon veel sterker aan het duel dan de bezoekers en kreeg al vroeg in de wedstrijd grote kansen op de voorsprong. Basisdebutant Sven Mijnans kon na vijf minuten al uithalen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Vasilios Barkas. Even later kreeg Mijnans een herkansing, maar de oud-Spartaan faalde van dichtbij hopeloos en miste een, op het oog niet te missen, rebound. In het restant van de eerste helft was Vangelis Pavlidis nog gevaarlijk met een kopbal, maar de ruststand was 0-0.

In het tweede bedrijf kwamen de bezoekers wat beter voor de dag. Aanvoerder Nick Viergever bracht na een uur spelen op heerlijke wijze de 0-1 op het scorebord. De verderdiger leek een voorzet te willen geven, maar de bal belandde plots in het doel van AZ. Even later moest Viergever het veld verlaten met een blessure. In de slotfase ging AZ op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er na 86 minuten. Jesper Karlsson mocht aanleggen na een makkelijk gegeven strafschop, maar faalde oog in oog met Barkas. Minder dan een minuut later schoot de Zweed wel raak en dus werd het verlengen in Alkmaar.

In de verlenging kwam Utrecht al snel op 1-2 via Naoki Maeda. Na de voorsprong verdedigde de uitploeg met man en macht en dat loonde. Het duel eindigde in 1-2 en dus kan Utrecht zich opmaken voor de kwartfinale van het bekertoernooi.