Nieuws

Ajax is 'aangeschoten wild': 'De Klassieker tegen Feyenoord hopelijk kantelpunt'

Ajax is 'aangeschoten wild': 'De Klassieker tegen Feyenoord hopelijk kantelpunt'

17-01-2023 08:11 Laatste update: 08:27

Edo Ophof gaat niet in op de vragen over een terugkeer bij Ajax, maar ziet wel dat de Amsterdammers momenteel 'aangeschoten wild' zijn. De voormalig rechtsback ziet van alles misgaan bij de huidige nummer drie van de Eredivisie.

Ophof keurt de uittocht bij Ajax afgelopen zomer af. "Bij Ajax zijn de verwachtingen altijd torenhoog en dat is terecht", aldus de oud-voetballer tegenover De Telegraaf. "Maar geen club, dus ook Ajax niet, kan ongestraft zo veel kwaliteitsspelers laten vertrekken als er niet hetzelfde niveau kan worden teruggehaald. Elke transitie – en het is duidelijk dat Ajax daar na het afscheid van Overmars en Erik ten Hag in zit – gaat gepaard met grote golfbewegingen. De consistentie dat je elk jaar kampioen wordt, is gewoon niet te krijgen."

"Maar ik sta te ver van de interne organisatie af om een goed oordeel over het reilen en zeilen van de club te kunnen vormen", vervolgt Ophof. "Johan wilde dat de club zou worden geleid door voetballers, omdat die de mentaliteit van de kleedkamer meenemen in de organisatie. Van alle oud-spelers is eigenlijk alleen Edwin van der Sar over. Ik hoop dat de voetbal- en clubvisie van Cruijff nog wordt gevolgd. Ook al besef ik ook wel dat die door de tijd aan kleine veranderingen onderhevig kan zijn."

Ophof ziet dat het momenteel totaal niet draait bij de Amsterdammers. "Ajax is op dit moment aangeschoten wild." Toch hoopt de oud-Ajacied dat De Klassieker de ommekeer kan zijn voor Ajax. "Feyenoord-Ajax en Ajax-Feyenoord zijn verreweg de mooiste wedstrijden van het land. Daar kan geen andere grote wedstrijd tegenop. De Klassieker moet bij dit Ajax zó veel losmaken in positieve zin dat ik in een goede uitslag geloof. Het kan een kantelpunt worden in deze competitie. De bal ligt bij Ajax. En in De Kuip hopelijk ook."

Terugkeer bij Ajax

De vragen over een terugkeer naar Ajax vindt Ophof niet relevant. "Mijn telefoon staat altijd aan en iedereen weet dat Ajax een speciale plek in mijn hart heeft. Ik vind het voor Ajax veel relevanter hoe men op korte termijn het lek boven krijgt, want het is duidelijk dat dit zo niet kan doorgaan. Ik ben echt wel geschrokken van het spel tegen FC Twente, met name toen het nog elf-tegen-elf was."