Breaking news

Giroud kopt WK-droom Engeland aan diggelen: Frankrijk halvefinalist op WK

10-12-2022 22:00 Laatste update: 22:02

Frankrijk is de vierde en laatste halve finalist op het WK 2022 dankzij een 2-1 overwinning op EngelandLes Bleus rekenden in een spektakelstuk af met The Three Lions en liggen daardoor nog altijd op koers voor prolongatie van de WK-titel. Harry Kane ging van held naar schlemiel door een penalty in de slotfase te missen.

In een tamme eerste helft waren het de Fransen die de leiding pakten. De aanval begon bij Kylian Mbappé die een aantal Engelsen zijn hielen liet zien. Via Antoine Griezmann belandde de bal voor de voeten van de jonge Aurelién Tchouaméni. De Real Madrid-middenvelder aarzelde geen moment en haalde uit stand vernietigend uit. Met een snelheid van 108 kilometer per uur zeilde de bal langs alles en iedereen tegen de touwen: 1-0.

Naast het doelpunt was het meest opzienbarende moment uit de eerste helft een vermeende overtreding op Kane. Dayot Upamecano kegelde de Engelse captain ogenschijnlijk duidelijk omver, maar voor arbiter Wilton Sampaio was het geen reden genoeg om een penalty te geven.

Na de theepauze kwam Engeland als herboren uit de kleedkamer en begon het de jacht op de gelijkmaker. Jude Bellingham deelde een waarschuwing uit door nipt over te volleren, waarna het twee minuten later wel raak was. Kane mocht aanleggen vanaf elf meter na een ongelukkige overtreding van doelpuntenmaker Tchouaméni. De Tottenham Hotspur-spits schoot snoeihard raak: 1-1.

Het doelpunt gaf Engeland vleugels, want de formatie van Gareth Southgate bonsde flink op de Frankrijk deur, die maar niet wilde sneuvelen. Het derde doelpunt van de aanval viel aan de andere kant. Het was wederom Griezmann die met een geweldige voorzet Giroud in staat stelde de 2-1 binnen te knikken. Een aantal minuten later kregen de Britten wederom een strafschop, na een oliedomme overtreding van Théo Hernández.

De AC Milan-back beukde invaller Mason Mount op bijzonder onbesuisde wijze onderuit, waardoor Kane opnieuw aan mocht leggen. De Tottenham Hotspur-spits faalde bij zijn tweede poging vanaf elf meter echter hopeloos en knalde het leder huizenhoog over. In het restant van het duel drong Engeland wel aan, maar wist het tot weinig kansen te komen.

De acht minuten blessuretijd bleken niet genoeg, waardoor de WK-droom van Engeland definitief ten einde is. Marcus Rashford mocht in de slotminuut nog aanleggen voor een vrije trap vanaf een kansrijke positie, maar schoot net over. Een aantal secondes later klonk het laatste fluitsignaal. Frankrijk neemt het woensdag in de halve finale van het WK op tegen Marokko.