Nieuws

De Roon en Van Gaal doen boekje open over strafschoppen: 'Alles is onderbouwd'

De Roon en Van Gaal doen boekje open over strafschoppen: 'Alles is onderbouwd'

03-12-2022 08:01

Mocht het tussen het Nederlands elftal en de Verenigde Staten op strafschoppen uitdraaien, dan is Oranje tot in de puntjes voorbereidt. Marten de Roon en Louis van Gaal deden een boekje open over de tot in den treure geoefende pingels.

De Roon neemt vrijwel nooit een strafschop bij zijn club Atalanta Bergamo, maar heeft er de afgelopen maanden veelvuldig op geoefend. "Volgens mij hebben alle spelers van Oranje dat gedaan", vertelde De Roon donderdag op een persmoment van Oranje tegenover Nu.nl. "Ik kan kan de druk van een serie niet nabootsen, maar je kunt wel een bepaalde routine in je trap krijgen. Het moet een standaard iets worden. Daar ben ik mee bezig geweest."

Het belang van goede strafschoppen ondervond Van Gaal in 2014. In de kwartfinale tegen Costa Rica kwam Oranje er nog goed vanaf, maar in de halve finale tegen Argentinië dolf het vervolgens het onderspit, iets wat de bondscoach nog steeds moeilijk vindt. "Ik heb ervaren hoe belangrijk penalty's zijn op een groot toernooi", blikte de 71-jarige Amsterdammer vrijdag terug op zijn persconferentie. "We waren het beste team op het veld, maar Argentinië ging door."

"Ze hebben er nu bijna een heel seizoen aan gewerkt. Daardoor kunnen ze met vertrouwen achter de bal gaan staan. En met een idee”, vervolgde Van Gaal, die ook op de keepers ingaat. "En hetzelfde geldt voor de keeper. We hebben allerlei argumenten onderzocht om te kijken wie de beste was. De keuze voor de keeper én de nemers zijn onderbouwd."

Het Nederlands elftal trapt zaterdag om 16.00 af tegen de Verenigde Staten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!