Nieuws

Van Gaal over mogelijke penaltyseries: 'Vertrouwen dat het deze keer goed gaat'

Van Gaal over mogelijke penaltyseries: 'Vertrouwen dat het deze keer goed gaat'

18-11-2022 23:37

Louis van Gaal heeft de afgelopen periode vaak geprobeerd de druk bij zijn spelersgroep weg te halen. De bondscoach van het Nederlands elftal begrijpt echter wel dat er een punt komt waarop dat niet meer mogelijk is.

In een interview met de NRC geeft Van Gaal aan dat er een ander soort spanning komt kijken bij een eindronde. "We praten erover. Maar die druk kun je niet simuleren. Die moet je ervaren. En je kunt niet met zekerheid zeggen hoe mensen daarmee omgaan. Dat zag je tijdens de verloren halve finale in 2014, toen zelfs grote spelers als Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben de eerste penalty in de serie niet wilden nemen."

"Ik weet ook dat de druk op een bepaald moment te groot kan worden", vervolgt Van Gaal. "Als spelers niet kunnen of niet willen in zo’n situatie, ga ik ze niet verplichten toch een penalty te nemen. Dan kan ik beter kijken of er jongens zijn die wél willen, ook al zijn ze er minder goed in. Maar we gaan wel weer gewoon afspraken maken over eventuele penaltyseries. En dan vertel ik het verhaal van het WK in 2014 erbij. Ik heb er vertrouwen in dat het deze keer wel goed gaat, omdat de huidige selectie veel meer bezig is met penalty’s dan de groep uit 2014."

Oranje speelt aanstaande maandagmiddag de eerste groepswedstrijd van het WK. De tegenstander is Senegal, waar sterspeler Sadio Mané ontbreekt vanwege een blessure.