Breaking news

PSV verslaat Ajax en is de nieuwe koploper van de Eredivisie

06-11-2022 18:41 Laatste update: 20:07
4

PSV is de nieuwe koploper van de Eredivisie na een even overtuigende als gemakkelijke zege op Ajax: 1-2. De Amsterdammers hielden bij tijd en wijle open huis in de verdediging en verloren volledig terecht. Even mocht de ploeg van Alfred Schreuder hopen op een resultaat, maar de aansluitingstreffer van Lorenzo Lucca kwam te laat.

In de openingsfase van het duel was duidelijk dat de belangen groot waren. Beide ploegen speelden geduldig en waren niet van plan om grote risico's te nemen. Na 23 minuten vond PSV toch een gaatje in de Ajax-defensie. Steven Berghuis stapte uit op het middenveld, waarna de Brabanders de ruimte kregen om een gaatje te vinden. Cody Gakpo gaf voor, Luuk de Jong was sneller en attenter dan Calvin Bassey en prikte binnen: 0-1.

Na 31 minuten ontbrandde het duel volledig. Armando Obispo haalde een gevaarlijke Ajax-aanval eruit, waarna de vlam in de pan sloeg. Edson Álvarez moest zijn bijdrage aan het opstootje bekopen met een gele kaart. De PSV-verdediger kreeg eveneens een gele prent voor zijn overtreding gepresenteerd. Mohammed Kudus was vlak voor het rustsignaal dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van de Ghanees spatte uiteen op de paal.

Het tweede bedrijf was nog geen vijf minuten oud toen PSV de voorsprong al verdubbelde. Na een afgeslagen corner belandde de bal uit de kluts voor de voeten van Erick Gutiérrez. De Mexicaan aarzelde geen moment en pegelde de bal genadeloos in het dak van het doel: 0-2. Vervolgens ging Ajax met man en macht op zoek naar de aansluitingstreffer. De grootste kansen bleven echter voor het Amsterdamse doel te noteren.

PSV kwam er keer op keer gevaarlijk uit. De Brabanders leken hard op weg naar de 0-3 toen Devyne Rensch de doorgebroken Xavi Simons in de eigen zestien onreglementair afstopte en scheidsrechter Danny Makkelie een penalty gaf. Na inmenging van de VAR bleek de rechtsback de bal te hebben gespeeld en ging er een streep door de strafschop. Invaller Anwar El Ghazi was een aantal minuten na zijn rentree in de Johan Cruijff ArenA heel dichtbij een goal. Een steenharde vrije trap van de aanvaller met een Ajax-verleden spatte uiteen op de lat.

De aanvallende onmacht van de gastheren bleef vervolgens pijnlijk terwijl de Eindhovenaren uitstekend bleven verdedigen. De onvrede op de tribune was duidelijk hoorbaar. Leuzen als 'Schreuder rot op, Schreuder rot op!', klonken. Het was dan ook redelijk verrassend dat invaller Lorenzo Lucca met een spectaculaire volley de spanning in de 83ste minuut terugbracht: 1-2. Tot aan de treffer had PSV maar weinig te duchten van Ajax.

Na de aansluitingstreffer begon de thuisploeg - gesteund door het thuispubliek - zowaar een slotoffensief na tachtig minuten lang de mindere ploeg te zijn geweest. Een gevaarlijke kopbal van Álvarez werd knap gepakt door PSV-doelman Walter Benítez. Ook de toegekende zeven minuten blessuretijd boden geen soelaas voor Ajax. Dankzij de 1-2 zege wipt PSV over de hoofdstedelingen heen op de ranglijst en is het de nieuwe koploper van de Eredivisie met een voorsprong van twee punten op de naaste achtervolger. De formatie van Ruud van Nistelrooij speelde wel één duel meer.