Nieuws

KNVB gaat samenwerken om mensenrechten tijdens en na WK in Qatar te verbeteren

KNVB gaat samenwerken om mensenrechten tijdens en na WK in Qatar te verbeteren

13-10-2022 12:31

De KNVB en de FNV hebben de handen ineens geslagen om de toekomst van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. Dat blijkt uit een persbericht van de Nederlandse voetbalbond.

In het statement stelt de KNVB dat het de afgelopen jaren, net als het FNV, al individueel bezig was om de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren, maar dat nu besloten is om in het vervolg dit samen op te pakken. 'We roepen het kabinet en het Nederlandse bedrijfsleven op ook hun steun te verlenen', schrijft de KNVB in het persbericht.

De KNVB en de FNV benadrukken allebei geen voorstander te zijn geweest van een eindtoernooi in Qatar. "We merkten dat we dezelfde doelen nastreven en kwamen hierdoor elkaar regelmatig tegen", reageert Gijs de Jong op de site van de voetbalbond. "De KNVB hoopt dat we straks niet alleen de beker mogen optillen, maar dat dit WK er ook aan bijdraagt dat de mensenrechtensituatie in Qatar verbetert."

De afgelopen drie jaar zijn er gesprekken gevoerd om de situatie te verbeteren. "Ook na het WK blijven we ons samen met FNV inzetten voor een betere toekomst van de arbeidsmigranten. We roepen het kabinet en het bedrijfsleven op zich hier ook hard voor te maken, want duidelijk is geworden dat je samen meer bereikt dan alleen", aldus de secretaris-generaal namens de KNVB.