PSV komt met de schrik vrij tegen stug RKC na strafschop in blessuretijd

11-09-2022 16:30 Laatste update: 16:31

PSV heeft zondagmiddag met de hakken over de sloot een overwinning geboekt op RKC Waalwijk. De ploeg van Ruud van Nistelrooij was in de eerste helft veel sterker, maar vergat te scoren. Na een slechte tweede helft kregen de Eindhovenaren in de blessuretijd een strafschop, die Cody Gakpo gedecideerd binnenschoot. Het werd 1-0 voor PSV.

PSV speelde donderdag teleurstellend gelijk tegen FK Bodø/Glimt en zette vanaf de aftrap hoog druk op RKC, die grote moeite had de bal binnen de ploeg te houden. De ploeg van Ruud van Nistelrooij was duidelijk gebrand een goed resultaat neer te zetten en wilde vroeg op voorsprong komen. In de derde minuut kreeg Anwar El Ghazi, die zich voor het duel in de spitspositie bevond, meteen een grote kans, maar de aanwinst van PSV raakte van dichtbij de bal niet goed.

Enkele minuten leek Ismael Saibari voor de 1-0 te zorgen, maar de speler werd teruggevlagd wegens buitenspel. RKC speelde op de counter en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Na twintig minuten spelen schoot Saïd Bakari in het zijnet. PSV bleef het overwicht houden en na een half uur spelen kon Xavi Simons vrij schieten, maar de speler stuitte op doelman Etienne Vaessen. Cody Gakpo raakte de lat en schoot vlak voor rust ook nog op de paal. PSV had op voorsprong moeten komen, maar vergat te scoren en kon op een striemend fluitconcert rekenen toen er voor de eerste helft werd afgefloten.

In de tweede helft kwam Phillip Max binnen de lijnen voor Philipp Mwene. RKC begon gevaarlijk aan de tweede helft en was vaak op de helft van de Eindhovenaren te vinden. Vaessen kwam uit en ving de bal op de rand van het strafschopgebied, maar het hands-appel van PSV werd weggewuifd. Guus Til kwam na een klein uur binnen de lijnen voor Saibari en kopte tien minuten later van dichtbij op de lat. RKC begon steeds meer in een resultaat geloven en kwam tien minuten voor tijd bijna op voorsprong, maar Michiel Kramer stuitte met een vrije schietkans op Walter Benítez.

RKC besloot dat een punt voldoende was en kwam nog maar mondjesmaat van de eigen helft af. Daar kwam het nodige tijdrekken en toneelspel bij kijken, tot grote ergernis van PSV en het thuispubliek. Bij PSV werd de bal steeds onrustiger naar elkaar gespeeld door de tijdsdruk en dat leidde tot een slordige slotfase, waarin een hoop foutging. Het tijdrekken van RKC resulteerde in zeven minuten blessuretijd. In de slotfase ging het voor RKC alsnog mis: Vaessen tastte mis en raakte Xavi Simons op het hoofd. Vervolgens ontstond een vurig opstootje tussen beide ploegen en mocht Gakpo aanleggen voor een strafschop. Gakpo schoot raak, waardoor PSV met de schrik vrijkomt tegen de Waalwijkers.

Dankzij de overwinning is de achterstand op koploper Ajax drie punten voor PSV en is de ploeg van Van Nistelrooij tijdelijk tweede in de Eredivisie. RKC blijft met lege handen achter en staat op de twaalfde plek.