Nieuws

Van Hooijdonk adviseert Schreuder: 'Mijn voorkeur gaat uit naar een echte spits'

Van Hooijdonk adviseert Schreuder: 'Mijn voorkeur gaat uit naar een echte spits'

12-08-2022 07:18 Laatste update: 10:04

Pierre van Hooijdonk ziet Brian Brobbey als beste optie in de aanval bij Ajax. Tegen Fortuna Sittard begon Dusan Tadic nog in de punt van de aanval, maar de oud-international ziet toch liever een pure spits voorin.

Ajax keek tegen een achterstand aan toen Brobbey inviel tegen Fortuna. Binnen twintig minuten kantelde de wedstrijd volledig en had Ajax drie keer het net gevonden. Brobbey was belangrijk voor de Amsterdammers en scoorde één keer en gaf een assist. Van Hooijdonk zou daarom ook de voorkeur geven aan de Nederlander in plaats van Tadic, stelt hij in De Telegraaf. "Mijn voorkeur gaat uit naar een echte spits, iemand die zijn hele leven nog nooit op een andere positie heeft gestaan en dus zou ik kiezen voor Brian Brobbey," stak hij van wal. "Ik snap dat als je in de Champions League gaat spelen tegen een heel sterke tegenstander, je dan wel eens Dusan Tadic in de spits zet. Omdat je daarmee de tegenstander kunt verrassen en het middenveld kunt versterken. Maar in het merendeel van de wedstrijden zie ik Brobbey als beste optie."

Van Hooijdonk krijgt bijval van Kees Kist. Ook hij ziet liever Brobbey in de spits dan Tadic. "Géén Tadic in de spits hoor! Dat vind ik bittere armoede. Tadic moet gewoon op links spelen. Dáár is hij op zijn best, daar doet hij met zijn passeeracties gewoon wat hij moet doen en is hij heel groot. Tadic is een linkerspits, géén centrumspits." Kist heeft ook advies voor trainer Alfred Schreuder. "Als je Brobbey in de spits wil neerzetten, zal Schreuder zijn systeem misschien ook op hem moeten aanpassen. Een systeem met twee spitsen én hangende vleugelspelers die in de bal komen en van daaruit verder gaan voetballen."