Wedstrijdverslag

Inspiratieloos Ajax redt punt tegen Excelsior, Europa League-voetbal in gevaar

Inspiratieloos Ajax redt punt tegen Excelsior, Europa League-voetbal in gevaar

24 april - 22:54
1

Ajax heeft woensdag de volgende klap geïncasseerd in de strijd om Europa League-voetbal. De Amsterdammers komen in eigen huis zeer zwak voor de dag tegen Excelsior en moeten genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. Aanvoerder Steven Bergwijn kreeg na een half uur spelen rood. 

Trainer John van 't Schip besloot om tegen de nummer vijftien van de Eredivisie weer met een 4-3-3-formatie te starten. Benjamin Tahirovic nam de plek van Branco van den Boomen in, die nog in de basis stond tegen FC Twente. Ajax begon slap aan het duel, maar had weinig te duchten van Excelsior. Er was sprake van een laag tempo, veel ballen achteruit en veel slordigheden. 

Ondanks het mindere spel van de Amsterdammers kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Na een kans van Mika Godts was het Devyne Rensch die goed doorging op een voorzet van Kenneth Taylor. De verdediger nam aan en schoot vervolgens knap raak. Lang kon Ajax niet van de voorsprong genieten: na ruim een half uur spelen ging aanvoerder Bergwijn flink de fout in. De aanvaller trok Mimeirhel Benita naar de grond in het eigen strafschopgebied. Resultaat: strafschop en rood.

Julian Baas faalde niet vanaf de stap, waardoor Excelsior plots de betere kaarten had bij het rustsignaal. Het Ajax-publiek liet middels een hels fluitconcert weten niet blij te zijn. In de tweede helft ging Excelsior beter van start en was Ajax vooral nerveus. Het leidde na een klein uur tot de terechte voorsprong van de bezoekers. Lazaros Lamprou kopte knap raak en Gerónimo Rulli kon de inzet niet keren: 1-2. 

In de slotfase besloot Ajax nog aan te zetten voor een gelijkmaker en daar werd de ploeg voor beloond. Na een fraaie individuele actie van Rensch kon de ingevallen Chuba Akpom de bal nog binnenwerken. Ondanks de late gelijkmaker konden beide ploegen niet meer een derde treffer forceren. Door het gelijkspel krijgt NEC de kans deze speelronde over Ajax heen te gaan en plek vijf over te nemen. Excelsior pakt een belangrijk punt voor de degradatiestrijd, maar de remise zal toch als een nederlaag aanvoelen.