Nieuws

Dit is het negatieve Eredivisie-record dat Hans Kraay op zijn naam heeft staan

Dit is het negatieve Eredivisie-record dat Hans Kraay op zijn naam heeft staan

20 april - 09:00

Hans Kraay jr. is in de Nederlandse voetbalwereld een bekende naam. Naast zijn latere carrière als televisiepersoonlijkheid vestigde hij tijdens zijn voetbaljaren een ongewenst record. Hij is een van de weinige spelers die met vier verschillende clubs de bitterheid van degradatie heeft meegemaakt. Dit negatieve record deelt hij met Koos Waslander. VoetbalNieuws.nl vertelt je met welke clubs de Nederlandse analist is gedegradeerd.

Zijn eerste ervaring met degradatie was in 1981 bij Excelsior. Ondanks zijn inspanningen op het veld kon Kraay jr. de degradatie van de Rotterdamse club niet voorkomen. Dit was een harde klap voor de jonge verdediger, maar slechts het begin van een reeks sportieve tegenslagen. Twee jaar later, in 1983, kwam hij opnieuw in aanraking met dit lot bij NAC Breda. Deze keer was het bijzonder pijnlijk, omdat hij deze teleurstelling deelde met Waslander, met wie hij later vaak in één adem zou worden genoemd vanwege hun gedeelde ervaringen met degradaties.

De jaren negentig brachten nieuwe uitdagingen voor Kraay jr. In 1992 trad hij toe tot De Graafschap, een club bekend om zijn strijdlust maar die dat seizoen het behoud in de Eredivisie niet kon veiligstellen. Nog geen jaar later, in 1993, was Kraay betrokken bij de degradatie van Dordrecht ’90. Dit bracht zijn totaal op vier verschillende clubs die tijdens zijn aanwezigheid uit de Eredivisie vielen, waarmee hij een record vestigde voor de meeste degradaties als speler in deze competitie.

Welke speler degradeerde het meest in de Eredivisie?

Kraay jr. staat genoteerd als een van de weinige spelers in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal die met vier verschillende clubs is gedegradeerd uit de Eredivisie, een record dat hij deelt met slechts veertien andere spelers.