Nieuws

Dit is de meest memorabele editie van Ajax - FC Twente

Dit is de meest memorabele editie van Ajax - FC Twente

12 april - 09:00 Laatste update: 14 april - 15:55

Na de historische afgang van Ajax tegen aartsrivaal Feyenoord staat de ploeg van John van 't Schip op de zesde plek. Dit weekend komt nummer drie FC Twente op bezoek in Amsterdam. Menig Ajacied zal één editie van Ajax - FC Twente niet snel vergeten. VoetbalNieuws.nl vertelt je welke editie dit is.

Dertigste landstitel Ajax onder Frank de Boer

In het seizoen 2010/11 werd Frank de Boer hoofdtrainer bij Ajax, nadat Martin Jol begin december zijn ontslag had ingediend. De Boer debuteerde met een 0-2 overwinning in de groepsfase van de Champions League in een duel met AC Milan. Desondanks moest Ajax na de winter deelnemen aan de Europa League. Diezelfde week pakten de Amsterdammers de volle buit door met 0-1 te winnen in Arnhem van Vitesse, waardoor De Boer dus ook als coach in de Eredivisie debuteerde met een zege.

Onder de oud-bondscoach bereikte Ajax de finale van de KNVB-Beker die na verlenging met 3-2 werd verloren van FC Twente. Een week later namen de Amsterdammers revanche op de Tukkers. In een onderling duel in de ArenA wist Ajax op de laatste speeldag de 30ste landstitel in de clubgeschiedenis te behalen. Dit was tevens de eerste landstitel voor de Amsterdammers sinds 2004. De grote man aan de zijde van de formatie van De Boer was Siem de Jong. De middenvelder scoorde namelijk de 1-0 en de beslissende 3-1 die Ajax de derde ster op het shirt bracht.

Vier keer kampioen onder Frank de Boer

Ook in de drie seizoenen daarna pakte Ajax onder leiding van Frank de Boer steeds het landskampioenschap, wat het totaal aantal op vier landstitels bracht. In 2014/15 kwam er een einde aan deze reeks toen PSV voor het eerst sinds 2008 weer de landstitel veroverde. In het seizoen 2015/16 had Ajax na de 0-2 overwinning bij PSV in de 28ste speelronde de titel volledig in eigen hand. Dit zou voor de 112-voudig international zijn vijfde landstitel als trainer hebben betekend.

Op de slotdag verslikte de formatie van De Boer zich echter in underdog De Graafschap. PSV profiteerde optimaal door met 1-3 te winnen bij PEC Zwolle waardoor de Eindhovenaren voor de 23ste keer landskampioen werden. Na afloop van het seizoen vertrok Frank de Boer bij Ajax en werd de geboren Horinees opgevolgd door Peter Bosz.