Nieuws

Wie is Hans Nijland, de nieuwe kandidaat van bondsvoorzitter van de KNVB?

Wie is Hans Nijland, de nieuwe kandidaat van bondsvoorzitter van de KNVB?

25 maart - 08:41

Hans Nijland maakte recent bekend zich kandidaat te hebben gesteld als bondsvoorzitter van de KNVB. Maar wie is deze ondernemer precies en waar is het in het verleden allemaal werkzaam geweest? VoetbalNieuws stelt Nijland aan je voor!

Nijland, geboren op 12 mei 1960 in Amstelveen, groeide op in Hoogezand, Groningen. Het zakenleven van Nijland begint in 1963 voor het eerst. In dat jaar richtte hij namelijk als zelfstandig ondernemer de uitgeverij Ad Rem op. Zo’n 33 jaar later verkocht Nijland zijn uitgeverij en begon zo als Commercieel Manager bij FC Groningen. Nijland maakte verschillende soorten periodes mee met de voetbalclub.

Zo degradeerde FC Groningen in 1998 uit de Eredivisie, maar promoveerde het twee jaar later weer. Bij de totstandkoming van de Euroborg, de thuishaven van Groningen sinds januari 2006, spelde Nijland een grote rol. Nijland bleef lang directeur van Groningen en werd in 2013 zelfs de langstzittende in het betaald voetbal van Nederland. Twee jaar later kroonde de club zich tot winnaar van de KNVB Beker en werd Nijland verkozen tot Groninger van het Jaar. In november 2018 kondigde Nijland aan te gaan vertrekken bij FC Groningen. Aan het einde van dat seizoen zou hij worden opgevolgd door Wouter Gudde. Lang bleef Nijland niet zonder werk. Zo werd hij in maart 2019 aangesteld als voorzitter van VV HSC uit Sappemeer.

Zoon Stef

Als voetballer schopte Nijland het overigens niet ver. Zelf voetbalde hij namelijk slechts voor de amateurclubs VV HSC en VV Niekerk. Voor zijn zoon was dat wel anders. Zo werd Hans op 10 augustus 1998 vader van Stef Nijland. De aanvallende middenvelder droeg de shirts van FC Groningen, PSV, Willem II, Brisbane Roar, De Graafschap en tegenwoordig DVS’33 Ermelo.

Kandidaat KNVB

Eind maart 2024 werd Nijland door het Supporterscollectief Nederland naar voren geschoven om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de KNVB. De directeur benadrukte niet zelf te hebben gesolliciteerd, "maar ben benaderd door het supporterscollectief. Ik heb 25 jaar ervaring als bestuurder, bij zowel de profs als de amateurs. Dus waarom niet? Ik stel me graag kandidaat." Hierin neemt Nijland het op tegen politiechef Frank Paauw.