Nieuws

Hierom is er enorme ophef rondom de shirts van het Engelse elftal

Hierom is er enorme ophef rondom de shirts van het Engelse elftal

22 maart - 14:26

Er is in Engeland flinke ophef ontstaan over het thuisshirt dat het nationale elftal vanaf heden gaat dragen. Door de wijze waarop het St. George-kruis is afgebeeld, voelde zelfs premier Rishi Sunak zich genoodzaakt om erop te reageren. VoetbalNieuws.nl vertelt je wat er precies aan de hand.

Wat is er aan de hand met de Engelse shirts?

Nike en de Engelse voetbalbond introduceerden strepen in marineblauw, blauw en paars op de kraag als een 'speelse update', bedoeld om fans te 'verenigen en inspireren' voor het toernooi. Normaal is dat altijd rood en wit, precies zoals op de Engelse vlag.

De FA verklaarde dat de wijziging een eerbetoon was aan de 'klassieke kleurstelling van de trainingsuitrusting van 1966', het jaar dat Engeland het WK won. Echter, na kritiek van veelal rechtse partijen, liet Keir Starmer, de leider van Labour Party, in een interview weten dat de vlag een verenigend symbool is dat het geen verandering behoeft. Hij drong aan op de heroverweging van het ontwerp en een verlaging van de prijs van de shirts.

Dit zegt premier Rishi Sunak over de Engelse voetbalshirts

Het shirt, dat Engeland zaterdag tegen Brazilië voor het eerst zal gaan dragen op Wembley, wordt voor volwassenen verkocht voor £125 en voor kinderen voor £120. Premier Sunak heeft zich ook uitgesproken tegen de aanpassing van het St. George-kruis op het shirt. "Als het om onze nationale vlaggen gaat, moeten we er niet mee knoeien, omdat ze een bron van trots en identiteit zijn. Ze zijn perfect zoals ze zijn", citeert de BBC hem.

Ondanks de enorme kritiek blijft Nike refereren aan 1966 en vertelt het kledingmerk dat er geen plan ligt om het shirt te wijzigen of terug te roepen. Het is niet de eerste keer dat Nike kritiek krijgt op de verkoop van Engelse shirts. Tijdens het WK voor vrouwen van afgelopen zomer was er ophef over het besluit om geen replica’s van keeperstenues te verkopen, wat leidde tot een ommekeer na publieke verontwaardiging. De discussie rond de aanpassing van het St. George-kruis en de hoge prijzen van de shirts laat de spanning tussen Engelse commerciële belangen en nationale trots zien.