Breaking news

'Licht aan het einde van Vitesse-tunnel: stadioneigenaar wil club overnemen'

'Licht aan het einde van Vitesse-tunnel: stadioneigenaar wil club overnemen'

9 maart - 12:15 Laatste update: 12:16

Michael van de Kuit, de eigenaar van het GelreDome, wil Vitesse overnemen. Met dat nieuws komen De Telegraaf en De Gelderlander zojuist. Van de Kuit zou zijn interesse ondertussen al kenbaar hebben gemaakt bij de KNVB en het Ministerie van Economische Zaken en komt met een uitgebreide reactie.

"Stadion Arnhem is tot de conclusie gekomen dat de huidige situatie onhoudbaar is en slechts tot intrekking van de KNVB-licentie kan leiden indien zich geen levensvatbare alternatieven aandienen", schrijft Stadion Arnhem, het bedrijf van Van de Kuit, in een persbericht. "Door een overname van Vitesse door Stadion Arnhem kan een levensvatbare toekomst voor de club worden gecreëerd, waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de synergie met het GelreDome."

"Er kan een levensvatbare toekomst worden gecreëerd, waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van de synergie met het GelreDome."

Vitesse blijft momenteel in handen van de Russische zakenman Valeriy Oyf, nadat een eerdere overnamepoging door de Common Group van de Amerikaan Coley Parry mislukte. Daardoor is het nu, vanwege de sanctieregelgeving jegens Rusland, onder de aandacht gekomen van Economische Zaken.

Stadion Arnhem ziet een overname van Vitesse als een oplossing, waarbij Oyf bereid lijkt om de club op een ordelijke manier over te dragen. Stadion Arnhem streeft ernaar om de overname zo snel mogelijk te realiseren, met het oog op de voorbereidingen voor het komende seizoen, inclusief een solide begroting die tegen april klaar moet zijn.

'Bestuur van Vitesse koos voor doodlopend spoor'
Van de Kuit bekritiseert het huidige bestuur van Vitesse. "Ik heb tot mijn spijt moeten constateren dat het huidige bestuur van Vitesse voor een doodlopend spoor heeft gekozen en daar aan vast heeft gehouden, ook toen al lang en breed duidelijk was dat de continuïteit van Vitesse hierdoor werd bedreigd", laat hij in een reactie weten.

De zakenman benadrukt ook dat Vitesse niet voldoet aan de governance vereisten van de KNVB, met een onvolldige raad van commissarissen en een stuurloze directie. Van de Kuit wijst op het overtreden van de KNVB-licentieregels door Vitesse, waaronder het ontbreken van een goedgekeurde jaarrekening en het te laat informeren van de KNVB over relevante ontwikkelingen.

'2 voor 12', Van de Kuit wil 'Vitesse 2.0' creëren
"Het is nu '2 voor 12' en voor mij aanleiding stappen te zetten om de club te behoeden voor de ondergang door middel van een overname en daarmee ook mijn zakelijke belangen te verdedigen", vervolgt hij. "Omdat Vitesse is verworden tot een onontwarbare knoop, met een belast verleden dat de club zal blijven achtervolgen, ben ik tot de conclusie gekomen dat een overname alleen verantwoord is wanneer alle banden met het verleden kunnen worden verbroken. Zeg maar een Vitesse 2.0." Van de Kuit hoopt dat een dergelijke oplossing zal voldoen aan de zorgen van de overheid en de KNVB, en dat er snel overleg kan plaatsvinden om een levensvatbaar Vitesse te creëren.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!