Nieuws

Wie is Gijs Smal, de Twente-back die komende zomer naar Feyenoord verkast?

Wie is Gijs Smal, de Twente-back die komende zomer naar Feyenoord verkast?

8 maart - 16:23 Laatste update: 14 april - 12:22

Gijs Smal gaat de eerste zomeraanwinst van Feyenoord worden. Wie is deze linksback, die momenteel bij FC Twente speelt? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Begin maart kwam 1908.nl met het nieuws dat Feyenoord bezig is met de komst van Smal. De 26-jarige vleugelverdediger loopt na het huidige seizoen uit zijn contract in Enschede en is daarom vrij om met clubs te praten over een mogelijke transfer. Er zou over en weer al contact zijn geweest tussen de club en de speler. Op vrijdag 8 maart maakte het Algemeen Dagblad bekend dat Smal en Feyenoord al een akkoord hebben bereikt. Er zou een meerjarig contract voor hem klaarliggen in De Kuip.

Wie is Gijs Smal van FC Twente?

Smal werd op 31 augustus 1997 geboren in De Rijp. Hij speelde in de jeugd van SV De Rijp en AFC'34, alvorens hij in 2012 werd opgepikt door de jeugdopleiding van FC Volendam. In het vissersdorp beleefde hij zijn doorbraak. In het seizoen 2016/2017 maakte hij zijn eerste minuten voor Jong FC Volendam, dat op dat moment uitkwam in de derde divisie.

Een halfjaar later tekende Smal zijn eerste profcontract bij Volendam. Op 22 september 2017 zat hij voor het eerst bij de wedstrijdselectie van het eerste, dat het destijds opnam tegen De Graafschap. Na veertig minuten verving Smal de geblesseerde Paul Kok, waardoor hij zijn officiële debuut maakte in het betaalde voetbal. Smal wist een basisplaats te veroveren en speelde 28 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, maar verloor die in het daaropvolgende seizoen van Robin Schouten.

Gijs Smal van FC Twente staat in de belangstelling van Feyenoord maar speelde vroeger voor FC Volendam

De kentering in Smals carrière kwam in het seizoen 2019/2020, toen trainer Wim Jonk hem weer basisspeler maakte. Met zes doelpunten en tien assists maakte hij een enorm goede indruk, in een seizoen dat door de coronacrisis tot een abrupt einde kwam. Het leverde de linksback, die ook op het middenveld uit de voeten kan, meteen een transfer naar Eredivisionist FC Twente op. De Tukkers namen hem transfervrij over van Volendam.

Smal als sterkhouder bij FC Twente

Smal tekende een driejarig contract in de Grolsch Veste. In de voorbereiding van het seizoen 2020/2021 verloor hij de concurrentiestrijd in eerste instantie van Jayden Oosterwolde. Door blessures van teamgenoten kreeg hij later in het seizoen echter meer kansen. Sindsdien is de Noord-Hollander vrijwel niet meer uit de basis van Twente weg te denken. Tot dusver speelde hij 183 officiële wedstrijden voor de roodhemden, waarin hij dertien treffers maakte en maar liefst 35 keer paraat stond met een assist.

Smal staat daarom bekend als een vleugelverdediger met een uitstekend aanvallend vermogen. In 2022 kwalificeerde Twente zich met een vierde plaats in de Eredivisie voor de voorrondes van de Conference League. Dat deed de club een seizoen later dunnetjes over, waardoor Smal ondertussen ook Europese ervaring heeft opgedaan.

Bekijk hier onder een aantal hoogtepunten van Gijs Smal bij FC Twente.

Hoe denkt Feyenoord over de eventuele komst van Gijs Smal?

Volgens Transfermarkt.nl vertegenwoordigt Smal een marktwaarde van ongeveer zes miljoen euro. 1908.nl schrijft dat zij komst breed gedragen wordt binnen Feyenoord. Hij zou goed binnen de spelprincipes van de Rotterdammers passen. Met Quilindschy Hartman en Marcos López heeft trainer Arne Slot nog twee linksbacks tot zijn beschikking, al is het de verwachting dat de Peruviaan vertrekt. Ook een transfer van Hartman is in de zomer reëel. Afgelopen winter had Smal ook al een transfer kunnen maken. Toen stond hij nadrukkelijk in de belangstelling van Rangers FC.

Een dag na de berichtgeving over de interesse van Feyenoord, wist 1908.nl te melden dat er stevige concurrentie is voor de Rotterdammers. Behalve de Rangers zouden ook Celtic, FC Kopenhagen, RC Lens en KAA Gent in de markt zijn, maar Feyenoord lijkt dus met hem aan de haal te gaan.

Dat bevestigt transferexpert Fabrizio Romano op zaterdag 16 maart. Smal gaf eerder daarvoor in een emotioneel interview met ESPN aan dat er nog helemaal niets rond was, maar een week later lijkt dat dus wel het geval te zijn. Ook de technische man van Twente, Jan Streuer, gaf bij ESPN aan dat een Feyenoord-transfer zeer aannemelijk lijkt voor Smal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!