Nieuws

 Ajax ontvangt Japanse partnerclub in Amsterdam: zo zit de samenwerking in elkaar

Ajax ontvangt Japanse partnerclub in Amsterdam: zo zit de samenwerking in elkaar

10 april - 13:50 Laatste update: 13:50

Ajax heeft begin maart bekend gemaakt te gaan samenwerken met de Japanse clubs Gamba Osaka. Drie jaar lang gaan de Amsterdammers en Japanners samenwerken in een een strategisch partnerschap waarbij talenten centraal staan. Het Japanse team heeft Amsterdam bezocht om op deze manier kennis te maken met de club. Hoe zit de samenwerking in elkaar? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

Gamba Osaka is de huidige nummer drie van de J-League, de hoogste competitie in Japan. 'Voor Ajax betekent dit partnerschap een belangrijke kans om zijn mondiale voetbalnetwerk te versterken en jonge talenten in het Japanse voetballandschap te identificeren en te koesteren', aldus de clubwebsite. 'Gamba Osaka krijgt op zijn beurt toegang tot de gerenommeerde trainingsmethodieken van Ajax voor zijn jeugdontwikkelingsprogramma en legt tegelijkertijd verbindingen binnen de mondiale voetbalgemeenschap.'

Volgens Marijn Beuker, directeur voetbal bij Ajax, is het de juiste stap voor de Amsterdammers. "Deze samenwerking symboliseert onze vastberadenheid om het internationale voetbalnetwerk van Ajax uit te breiden en toptalent wereldwijd te scouten. We zijn verheugd Gamba Osaka te verwelkomen in ons netwerk – een zeer gerespecteerde club in Japan vanwege haar inzet voor In samenwerking met Gamba Osaka is het ons gedeelde doel om een ​​voor beide partijen voordelig scenario te bevorderen dat de traditionele grenzen van talentontwikkeling overstijgt."

In Nederland heeft Ajax verschillende amateurclubs waarmee het samenwerkt, maar ook internationaal hebben de Amsterdammers verschillende parnerclubs. Eerder dit seizoen werd bekend dat het Braziliaanse Athletico Paranaense en Ajax een samenwerking hadden. Ook valt Sharjah FC binnen de partnerclubs van de Amsterdammers.

Ajax ontvangt Japanse partnerclub in Amsterdam

In het kader van de recent aangekondigde samenwerking heeft Ajax, Gamba Osaka ontvangen in Amsterdam. Deze samenwerking, gericht op kennisuitwisseling en talentontwikkeling, werd begin maart bekendgemaakt. Het bezoek bevestigt de intenties van beide clubs om nauw samen te werken op het gebied van jeugdopleiding en scouting.

"Zij zijn op zoek naar de geheimen van de Ajax-visie en Ajax-opleiding. Dat zullen we net als bij de andere samenwerkingsclubs gaan delen. Daardoor hopen wij ons scoutingsnetwerk weer te vergroten. Een aantrekkingskracht richting Gamba Osaka te vormen en dan hopen we ook een Japanse speler in het eerste van Ajax te zien", licht Beuker de doelstellingen van de samenwerking toe.

De vertegenwoordigers van Gamba Osaka hebben hun bewondering uitgesproken over de Ajax-methodiek. "Het is een grote club met een rijke historie. De mensen hier waren heel open en vriendelijk in de gesprekken, het voelde of we elkaar al langere tijd kenden. Ik was vooral onder de indruk van de jeugdopleiding, daar kunnen wij nog erg veel van leren", aldus een vertegenwoordiger van Gamba Osaka.