Nieuws

NEC droomt: wanneer speelden de Nijmegenaren voor het laatst Europees voetbal?

NEC droomt: wanneer speelden de Nijmegenaren voor het laatst Europees voetbal?

21 april - 15:05 Laatste update: 15:05

In Nijmegen mag men dromen van Europees voetbal. NEC staat in de finale van de KNVB Beker en heeft momenteel de vijfde plaats in de Eredivisie in handen. Wanneer de Nijmegenaren hun goede vorm doortrekken, is Europees voetbal meer dan reëel. VoetbalNieuws.nl neemt de laatste Europese avonturen van de club met je door!

Drie keer was NEC actief op Europees niveau. In 1983 gebeurde dat voor het eerst, toen de Nijmegenaren het grote FC Barcelona troffen in de tweede ronde van de Europacup II. Een ronde eerder wist het nog met SK Brann af te rekenen en kon zo naar Catalonië vertrekken. In eigen huis verraste NEC vriend en vijand, door met 2-0 voor te komen tegen Barça. Echter waren de bezoekers uiteindelijk nog met 2-3 te sterk. In Camp Nou ging NEC vervolgens met 2-0 ten onder.

Pas in 2003 was het weer raak voor NEC, toen het als vijfde eindigde in de Eredivisie. Zo wachtte er voor NEC een tweeluik met Wisła Kraków. De Polen waren twee keer met 1-2 te sterk voor NEC, dat zo na de eerste ronde al werd uitgeschakeld in de Europa League. In Nijmegen liepen de gemoederen rood aan. Zo werden maar liefst drie spelers direct van het veld gestuurd.

Tijdens het seizoen 2008/09 kende NEC een langer Europees avontuur. Na play-offs mocht het onder leiding van Mario Been instromen in de voorronde van de Europa League. Daarin was het te sterk voor Dinamo Boekarest en kwam het in een groep met Dinamo Zagreb, Tottenham, Spartak Moskou en Udinese. NEC eindigt met zes punten uit vier wedstrijden als nummer drie in Groep D en overwintert zo in Europa. In de volgende ronde was Hamburger SV de tegenstander. De Duitsers waren over twee wedstrijden met 0-4 te sterk en schakelden NEC uit.