Nieuws

Geweerd door veel nationale ploegen: deze landen willen wél oefenen tegen Rusland

Geweerd door veel nationale ploegen: deze landen willen wél oefenen tegen Rusland

14 februari - 18:48 Laatste update: 19:03

Rusland heeft weer een nieuwe tegenstander gevonden voor een oefeninterland. Na het binnenvallen van Oekraïne in februari 2022, werd Rusland al uitgesloten van deelname aan de internationale toernooien. Daarnaast willen veel nationale elftallen uit principe ook niet meer met Rusland oefeninterlands afwerken. Toch hebben enkele landen recent de deur weer opengezet. VoetbalNieuws neemt de tegenstanders met je door.

Op 14 november 2021 speelde Rusland voor het laatst een officiële interland. In de WK-kwalificatie verloor het met 1-0 van Kroatië. In 2022 werden de overige interlands van Rusland in de WK-kwalificatie en Nations League geannuleerd. Pas in september van dat jaar kwam het nationale elftal van Rusland weer eens in actie. In de tweede helft van 2022 werkte het oefeninterlands af tegen Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Een jaar later volgden oefenwedstrijden tegen Iran, Irak, Qatar. 

Terwijl de landen uit de UEFA geen wedstrijden speelden tegen Rusland, was dat voor landen uit de Aziatische voetbalbond AFC geen probleem. In oktober 2023 volgden er met Kameroen en Kenia ook landen uit Aziatische voetbalbond CAF en werkte het nog een oefenwedstrijd af tegen Cuba.

Rusland tegen Servië en Paraguay

Eind januari 2024 kwam dan het nieuws naar buiten dan Servië op 21 maart een oefeninterland zou gaan spelen tegen Rusland. Sinds het uitbreken van de oorlog tegen Oekraïne was dat het eerste Europese land dat weer inging op uitnodigingen van de Russen. Halverwege februari volgde Paraguay als volgende oefentegenstander van Rusland. De wedstrijd wordt op 25 maart in Moskou afgewerkt. 

Toekomst Russisch voetbal

In oktober 2023 werd de deur van de FIFA en UEFA richting het Russische voetbal weer een stukje verder open gezet. Jeugdteams, zoals de Onder-17, uit Rusland mochten namelijk weer deelnemen aan de Europese toernooitjes. De ploegen spelen wel onder een ander naam dan het eigen, namelijk als 'Voetbalunie van Rusland' en speelt het in neutrale kleuren.

Eind september van het jaar gaf UEFA-president Aleksander Ceferin nog aan dat Russische clubs pas bij een einde aan de invasie weer welkom zijn bij Europese toernooien. Met de kwalificatie voor het WK van 2026 over ruim een jaar, is het nog maar de vraag of Rusland daar weer aan mee mag doen. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!