Nieuws

Wie is Isak Hansen-Aarøen, het toptalent dat op de radar van Ajax staat?

Wie is Isak Hansen-Aarøen, het toptalent dat op de radar van Ajax staat?

9 januari - 17:00

Ajax zou de zinnen hebben gezet op Isak Hansen-Aarøen, die ontevreden is bij Manchester United. Maar wie is deze negentienjarige aanvaller, die te boeken staat als groot talent? VoetbalNieuws stelt de tiener uit Noorwegen aan je voor!

Geboren op 22 augustus 2004 in Tromsø, Noorwegen, start het voetbalavontuur voor Hansen-Aarøen in de jeugd van zijn lokale club Tromsø IL. Als tienjarig voetballertje mag Hansen-Aarøen deelnemen aan een speciaal toernooi op het trainingscomplex van Manchester United. Tijdens het zogeheten Soccer Schools World Skills Final maakt de aanvaller een sterke indruk, die lang blijft hangen in Manchester. Toch blijft Hansen-Aarøen nog enige tijd voetballen bij Tromsø, waar hij in 2019 uit wordt geroepen tot het grootste talent met een leeftijd onder de vijftienjaar.

Overstap naar Manchester United

Zijn debuut in het eerste van Tromsø volgt begin juli 2020, als hij mag invallen tegen Kongsvinger. Met een leeftijd van vijftien jaar en 323 dagen wordt Hansen-Aarøen de jongste debutant in de clubgeschiedenis van Tromsø. Zes wedstrijden in het eerste volgen nog, voordat Hansen-Aarøen in de zomer van 2020 naar Manchester United vertrekt. In Manchester sluit Hansen-Aarøen aan in de Onder-18 van de club. In zijn debuutseizoen in de jeugd van United komt de Noor 21 keer in actie en is goed voor zowel drie doelpunten als assists.

In het seizoen 2021/22 maakt Hansen-Aarøen zijn debuut in de Youth League, waarin hij in vijf wedstrijden voor twee assists zorgt. In totaal speelt de aanvaller annex middenvelder 28 jeugdwedstrijden, waarin hij goed is voor vijf assists. Een kans in het eerste van The Red Devils blijft uit, waardoor de Noor afgelopen seizoen zijn wedstrijden in de jeugd blijft spelen. In 25 optredens is hij goed voor drie doelpunten en assists. In 2022 kroonde hij zich met United tot winnaar van de jeugdeditie van de FA Cup. Toch blijft ook dit seizoen een kans in het elftal van Erik ten Hag uit en staat de teller van Hansen-Aarøen in de jeugd op twee doelpunten in acht wedstrijden. Het geduld van de Noorse tiener lijkt zijn tol te eisen, waardoor een winters vertrek uit Manchester als serieuze optie zou gelden.

Wat is de positie van Hansen-Aarøen?

Hansen-Aarøen blijkt een veelzijdige speler te zijn, die met name als aanvallende middenvelder wordt ingezet. Daarnaast komt de tiener ook veel in actie als centrale middenvelder en zagen we hem ook als verdedigende middenvelder. Als aanvaller speelde Hansen-Aarøen zijn wedstrijden al als vleugelaanvaller.

Interlandcarrière Hansen-Aarøen

Vrijwel elk jeugdelftal van Noorwegen heeft Hansen-Aarøen al gezien. Zo speelde hij al zijn wedstrijden in de Onder 15, 16, 18, 19 en 21.

Hoe ziet het contract van Hansen-Aarøen er uit?

In de zomer van 2021 zette Hansen-Aarøen nog een handtekening onder een contract tot medio 2024. Hierdoor beschikt de Noor over een aflopend contract en kan zo zelf over zijn toekomst beslissen.