Nieuws

Silence social hate: Ajax onderneemt actie en speelt zaterdag met opvallend shirt

Silence social hate: Ajax onderneemt actie en speelt zaterdag met opvallend shirt

09-12-2023 07:28
7

Ajax strijdt zaterdag tegen haat op social media middels een mooie campagne. Dat maakt de club bekend op zijn social media-kanalen. Er wordt bovendien tegen Sparta Rotterdam en PSV (Ajax vrouwen) met een opvallend thuisshirt gespeeld. 

De afgelopen periode is er door Ajax onderzoek gedaan naar de haat die spelers en speelsters op social media ontvangen. Daaruit bleek dat er gemiddeld maar liefst 1500 haatberichten per maand de kant van een Ajacied wordt opgestuurd. Er is sprake van een groeiende trend die miljoenen mensen online raakt. Niet alleen de Ajax-spelers en -speelsters zijn hier de dupe van. Het gebeurt overal in de maatschappij. Daarom onderneemt Ajax nu actie. 

Bijzonder shirt

De Amsterdammers zullen zaterdag niet met een 'normaal' thuisshirt in actie komen. Er zal niet met de naam op de rug worden gespeeld, maar met drie witte stippen. Internationaal staan drie witte stippen symbool voor stilte, maar het heeft in dit geval een dubbele betekenis. Die drie stippen zijn namelijk ook te zien op Instagram en dienen als het menu-icoon waarop geklikt kan worden om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren.

De Amsterdammers richten zich tot de mensen die zich ergeren aan de haatreacties op social media. Maar liefst 82% heeft ook een hekel aan de haatberichten. Echter maakt slechts een kwart van de ondervraagden daar ook melding van. Ajax hoopt op deze manier meer mensen aan te sporen om melding te maken van haatreacties.