Exclusive

Cruciale fase breekt aan voor PSV, 'Edward-interim' bij Vitesse, Rotterdamse derby

Cruciale fase breekt aan voor PSV, 'Edward-interim' bij Vitesse, Rotterdamse derby

23-11-2023 10:31 Laatste update: 25-11-2023 10:00

De interlandperiode is weer voorbij en dus staat er een verse speelronde in de Eredivisie op ons te wachten. Nummer dertien om precies te zijn, met negen wedstrijden! Zo speelt PSV uit bij FC Twente, neemt Ajax het op tegen hekkensluiter Vitesse en speelt Feyenoord de Rotterdamse derby op bezoek bij Excelsior. VoetbalNieuws neemt je mee in een uitgebreide voorbeschouwing!

Excelsior - Feyenoord

Zaterdag 25 november, 16.30 uur
Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam

ESPN

De regerend landskampioen trapt speelronde 13 af met een uitwedstrijd op de zaterdagmiddag. Feyenoord gaat op bezoek bij stadgenoot Excelsior, om de derde Rotterdamse derby van het seizoen te gaan spelen. De ploeg van Arne Slot staat momenteel op de tweede plaats, op zeven punten achter koploper PSV. Voor de interlandperiode versloeg het AZ in eigen huis. Excelsior kent daarentegen een keurige start van het seizoen, door plaats te nemen op plek zeven.

Van de 23 eerdere onderlinge Eredivisie-ontmoetingen in Kralingen wonnen de bezoekers er achttien, Excelsior vijf. De laatste keer was in 2019 (2-1). Vorig seizoen werd het 0-2 voor Feyenoord, dat zodoende een opmaat zette naar een later kampioenschap. Daarnaast is Excelsior – Feyenoord een speciale wedstrijd voor middenvelder Mats Wieffer, die twee jaar geleden nog met de Kralingers promoveerde naar de Eredivisie. Santiago Giménez is met dertien goals uiteraard de topscorer van Feyenoord. Nikolas Agrafiotis heeft er vijf in liggen voor Excelsior.

Vermoedelijke afwezigen Excelsior: Mike van Duinen (onbekende blessure), Serano Seymor (voetblessure), Jacky Donkor (knieblessure), Kik Pierie (enkelblessure), Lennard Hartjes (knieblessure), Adrian Fein (ziek)

Vermoedelijke afwezigen Feyenoord: Alireza Jahanbakhsh (hamstringblessure), Lutsharel Geertruida (onbekende blessure), Yankuba Minteh (hamstringblessure)


Santiago Giménez staat al drie competitiewedstrijden op rij droog en gaat tegen Excelsior op jacht naar doelpunt nummer veertien.

FC Twente - PSV

Zaterdag 25 november, 18.45 uur
Grolsch Veste, Enschede

ESPN 2

Het hoofdgerecht van het Eredivisie-weekend wordt al vroeg gereserveerd. PSV begint uit bij FC Twente aan een lastige eindsprint van het kalenderjaar. De Eindhovenaren spelen nog twee Champions League-duels in 2023, waaronder komende woensdag tegen Sevilla, en treffen naast de Tukkers ook nog AZ en Feyenoord, beiden in een uitduel.

De onderlinge geschiedenis wijst uit dat de huidige koploper en de nummer drie elkaar niet zoveel verschillen. Zo won Twente vijftien van de 56 eerdere ontmoetingen op het hoogste niveau, en PSV achttien. Vorig seizoen werd het 2-1. De laatste keer dat PSV zegevierde in de Grolsch Veste, was in 2018: 0-2. Bovendien sluiten beide ploegen 2023 ook af tegen elkaar, maar dan in de beker en in Eindhoven.

De ogen zijn bij Twente gevestigd op Sem Steijn. De middenvelder maakte in het huidige seizoen al acht goals. Luuk de Jong van PSV scoorde er tien en gaf ook zes assists.

Vermoedelijke afwezigen FC Twente: Joshua Brenet (spierblessure), Naci Ünüvar, Max Bruns (beiden onbekende blessures)

Vermoedelijke afwezigen PSV: Mauro Júnior, Armando Obispo (beiden knieblessures), Armel Bella-Kotchap (schouderblessure), Noa Lang (hamstringblessure)


Kan FC Twente na Feyenoord en Ajax ook PSV verslaan in eigen huis?

SC Heerenveen - Fortuna Sittard

Zaterdag 25 november, 18.45 uur
Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

ESPN 3

SC Heerenveen is na een moeizame seizoenstart weer bezig aan een wederopstanding. De Friezen behaalden in hun laatste drie wedstrijden namelijk zes punten en staan daardoor tiende op de ranglijst. Dat is precies één plek onder de tegenstander van het komende weekend; Fortuna Sittard.

Het is dringen in de middenmoot en dus kan een van beide ploegen goede zaken doen bij een eventuele overwinning. De historie is in het voordeel van de thuisploeg. Van de 13 voorgaande ontmoetingen zegevierden zij acht keer, Fortuna twee. Vorig seizoen werd het 2-1. Bij beide ploegen is er echter geen één speler die tot dusver vier goals of meer wist te maken.

Vermoedelijke afwezigen SC Heerenveen: -

Vermoedelijke afwezigen Fortuna Sittard: Tijjani Noslin (onbekende blessure)


SC Heerenveen weet weer wat winnen is en gaat in een sfeervol Abe Lenstra Stadion op jacht naar een zege op Fortuna.

PEC Zwolle - RKC Waalwijk

Zaterdag 25 november, 21.00 uur
MAC³PARK Stadion, Zwolle

ESPN

Slechts acht keer eerder stonden PEC en RKC in de Eredivisie tegenover elkaar in Zwolle, met drie overwinningen voor de thuisploeg en een voor de Brabanders. Vier keer eindigde dit duel dus in een gelijkspel, en ook nog eens de laatste vier van vijf.

PEC pakte in de laatste vier gespeelde Eredivisieduels zeven punten, RKC verloor er drie. Daardoor staat de ploeg van Johnny Jansen op de achtste plaats en die van Henk Fraser op de vijftiende, waardoor het naar onderen moet kijken. Het gat met hekkensluiters Volendam en Vitesse is namelijk slechts één punt. Aspostolos Vellios en Michiel Kramer (beiden drie goals) zijn de topscorers van respectievelijk PEC en RKC.

Vermoedelijke afwezigen PEC Zwolle: Divaio Bobson (onbekende blessure), Ferdy Druijf (hamstringblessure), Samir Lagsir (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen RKC Waalwijk: Thierry Lutonda, Reuven Niemeijer (beiden onbekende blessures)


PEC Zwolle kan zich bij een zege op RKC Waalwijk steviger nestelen in het linkerrijtje.

Ajax - Vitesse

Zaterdag 25 november, 21.00 uur
Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

ESPN 2

De crisis bij Ajax lijkt te zijn afgewend, alhoewel, de Amsterdammers speelden vlak voor de interlandperiode teleurstellend gelijk bij Almere City (2-2). Daarentegen is de onrust bij Vitesse groter dan ooit te voren, zowel op het veld als in de bestuurskamer.

De Arnhemmers zijn net zoals Ajax eerder dit seizoen hekkensluiter in de Eredivisie, waardoor trainer Phillip Cocu besloot zijn biezen te pakken. Edward Sturing, die al voor de zevende keer als interim-coach instapt bij Vitesse, is zijn tijdelijke opvolger. Alsof dat nog niet genoeg is, is er de afgelopen maanden ook veel gedoe rondom het voortbestaan van Vitesse, dat door Russische banden en andere financiële problemen niet gegarandeerd is.

Terug naar het voetbal dan. 37 keer troffen beide ploegen elkaar in Amsterdam, waarvan Ajax er dertig won en Vitesse zes. De enige remise vond vorig seizoen plaats, toen het 2-2 werd. De laatste keer dat Vitesse zegevierde op bezoek bij Ajax, was in 2017: 1-2. Steven Bergwijn is met zes goals de clubtopscorer voor Ajax, Marco van Ginkel met vier die van Vitesse.

Vermoedelijke afwezigen Ajax: Amourricho van Axel Dongen, Jay Gorter, Steven Bergwijn, Brian Brobbey (allen onbekende blessures), Branco van den Boomen (knieblessure), Sivert Mannsverk (voetblessure), Gerónimo Rulli (schouderblessure)

Vermoedelijke afwezigen Vitesse: Davy Pröpper, Thomas Buitink (beiden een gescheurde kruisband), Fodé Fofana (knieblessure)


Chuba Akpom (Ajax) scoorde vier keer in zijn laatste drie competitieduels en zal tegen Vitesse uiteraard ook weer op jacht gaan naar een goal.

Almere City - Heracles Almelo

Zondag 26 november, 12.15 uur
Yanmar Stadion, Almere

ESPN 2

Almere City leek aan het begin van het seizoen nog de gedoodverfde degradatiekandidaat, maar De Zwarte Schapen hebben momenteel de wind behoorlijk in veren. De debutant in de Eredivisie pakte in de laatste zes wedstrijden maar liefst twaalf punten en staat daarmee op de elfde plaats. Bij een eventuele thuiszege op Heracles Almelo, dat een punt minder heeft, kunnen ze zelfs naar plek zeven stemmen.

De Tukkers wonnen hun laatste vijf competitieduels allemaal niet en zullen in het Yanmar Stadion dus weer op zoek moeten naar een driepunter. Beide ploegen stonden vorig jaar nog tegenover elkaar, maar toen op een lager niveau. In de Keuken Kampioen Divisie werd het 3-2 in Almere, en 1-1 in Almelo. Thomas Robinet is met vijf goals te clubtopscorer van Almere, Emil Hansson heeft er vier in liggen voor Heracles.

Vermoedelijke afwezigen Almere City: Milan Corryb, Théo Barbet (onbekende blessures), Faiz Mattoir (kruisbandblessure), Hamdi Akujobi (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen Heracles Almelo: Diego van Oorschot (gebroken been), Jizz Hornkamp (enkelblessure), Nikolai Laursen (kruisbandblessure), Justin Hoogma (geschorst)


Almere City kan bij een thuiszege op Heracles Almelo zomaar op de zevende plaats in de Eredivisie komen te staan.

AZ - FC Volendam

Zondag 26 november, 14.30 uur
AFAS Stadion, Alkmaar

ESPN 3

Is het crisis in Alkmaar? Nou, als er niet van FC Volendam wordt gewonnen misschien wel. Ondanks het feit dat AZ op de vierde plaats staat en met Vangelis Pavlidis de topscorer van de Eredivisie in huis heeft (veertien goals), begon het publiek de laatste weken nogal te morren. De ploeg van trainer Pascal Jansen verloor tweemaal in de Conference League van Aston Villa, liep tegen een nederlaag aan in De Kuip en won ook niet van Excelsior. Vanuit het uitvak in Rotterdam klonken zelfs de kreten 'Jansen, rot op'.

Een thuiszege op Volendam ligt in de lijn der verwachting, maar in deze Noord-Hollandse derby moet je de bezoekers absoluut niet wegvlakken. Het Andere Oranje pakte in de laatste vier wedstrijden namelijk zeven punten, maar wacht nog altijd op de eerste uitzege in Alkmaar. Wel speelde het vier keer gelijk in de elf eerdere ontmoetingen. Robert Mühren is met vijf goals hun topscorer.

Vermoedelijke afwezigen AZ: Mees de Wit (voetblessure), Sem Westerveld (meniscusblessure)

Vermoedelijke afwezigen FC Volendam: Brian Plat, Koen Blommestijn, Xavier Mbuyamba, Joey Antonioli (allen onbekende blessures), Robin Maulun, Luke Le Roux (beiden trainingsachterstand)


AZ moet het negatieve sentiment binnen de club omdraaien door thuis te winnen van FC Volendam.

NEC - Go Ahead Eagles

Zondag 26 november, 14.30 uur
Goffertstadion, Nijmegen

ESPN

Go Ahead Eagles kan worden beschouwd als de huidige 'best of the rest'. De Deventenaren staan op een knappe vijfde plaats in de Eredivisie en is al sinds januari ongeslagen in eigen huis. Echter, zondag wacht er weer een uitwedstrijd, in Nijmegen tegen NEC. De ploeg van trainer Rogier Meijer staat veertiende en verkeert in een niet al te beste vorm. De laatste zege dateert bijvoorbeeld alweer van eind september.

Van de 22 eerdere ontmoetingen in De Goffert won NEC er zeven, Go Ahead zes. Vorig seizoen werd het 3-3. De laatste keer dat Go Ahead zegevierde in Nijmegen, was in 2017: 1-2. Magnus Mattsson is met zeven goals en vier assists de absolute MVP voor NEC. Willum Willumsson heeft er vijf in liggen voor Kowet.

Vermoedelijke afwezigen NEC: Bas Dost (herstellende van hartproblemen), Alexis Tibidi (trainingsachterstand), Philippe Sandler (knieblessure), Brayann Pereira (schouderblessure)

Vermoedelijke afwezigen Go Ahead Eagles: Finn Stokkers (oogblessure), Xander Blomme (onbekende blessure)


NEC zal het voorlopig nog moeten doen zonder spits Bas Dost, die sinds de uitwedstrijd tegen AZ met hartproblemen kampt.

Sparta Rotterdam - FC Utrecht

Zondag 26 november, 16.45 uur
Het Kasteel, Rotterdam

ESPN 2

Sparta won maar liefst 24 keer in de 43 eerdere thuisontmoetingen met FC Utrecht. De Domstedelingen pakten dertien keer de volle buit, waaronder zes van de laatste zeven edities. Een zege zal nu ook meer dan welkom zijn voor de ploeg van trainer Ron Jans, want het staat met slechts negen punten uit twaalf wedstrijden op plek zestien in de Eredivisie.

Sparta doet het vele malen beter. De Rotterdammers vinden we terug op plek zes. Zij pakten zes punten uit hun laatste drie wedstrijden. Vorig seizoen stonden beide ploegen nog tegenover elkaar in de halve finales van de play-offs om Europees voetbal. Toen werd het 2-1 op Het Kasteel en 1-0 in de Galgenwaard, waardoor er strafschoppen moesten worden genomen. Die nam Sparta beter.

Vermoedelijke afwezigen Sparta Rotterdam: Arno Verschueren (geschorst), Pelle Clement (knieblessure), Mike Eerdhuijzen (liesblessure), Koki Saito (hamstringblessure)

Vermoedelijke afwezigen FC Utrecht: Zidane Iqbal (onbekende blessure)


Sparta - Utrecht was vorig seizoen nog een halve finale in de play-offs om Europees voetbal.