Interview

Ik zie Dusan als de Rijkaard en Daley Blind als de Danny Blind van toen

"Ik zie Dusan als de Rijkaard en Daley Blind als de Danny Blind van toen"

29-10-2021 09:48
1

Alfred Schreuder stond in 2018 aan de basis van de komst van Dusan Tadic. De toenmalig assistent van Ajax-trainer Erik ten Hag concludeert ruim drie jaar later dat het een gouden greep is geweest.

De Amsterdammers beschikten in 2017/2018 over een talentvolle selectie, maar waren voor 1 september al klaar in Europa eindigden in de competitie op gepaste afstand van PSV. Schreuder stapte tussentijds samen met Ten Hag in en tipte Tadic, met wie hij nog bij FC Twente samen had gewerkt. "Voetballend was het bij Ajax allemaal al heel goed. Maar op de beslissende momenten ontbrak er soms wat. Tadic' mentaliteit, maar ook hoe hij het leven van een prof búiten de uren op de club om ziet en overbrengt op jonge spelers", blikt hij in gesprek met De Telegraaf terug.

De Serviër is sindsdien goed geweest voor een karrenvracht aan doelpunten en assists. "We vermoedden al dat Dusan het ontbrekende puzzelstukje zou zijn, maar dat hij het zó belachelijk goed zou doen, kon natuurlijk niemand voorzien", aldus Schreuder. De deze week bij FC Barcelona ontslagen assistent vindt Tadic net zo'n goede aankoop als Frank Rijkaard, die in de jaren negentig terugkeerde bij FC Barcelona en in 1995 met Ajax de Champions League won. "Ik zie Dusan als de Rijkaard en Daley Blind als de Danny Blind van toen. Qua persoonlijkheid en uitstraling zijn het winnaars. Daley werd op hetzelfde moment gekocht en is in mijn ogen ook een voltreffer."