OM eist negen jaar cel tegen Promes voor grootschalige cocaïnesmokkel

24 januari - 12:55 Laatste update: 15:16

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag negen jaar cel geëist tegen Quincy Promes voor zijn betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. De speler is nog altijd in Rusland, waar geen uitleveringsverdrag met Nederland geldt. 

Promes was om duidelijke redenen niet bij het proces aanwezig. Het OM heeft al meermaals geprobeerd de speler naar Nederland te halen, maar dat is tot dusver tevergeefs. De officier van justitie vraagt zich af 'hoe zo'n succesvolle voetballer zich zo diep in de criminaliteit heeft laten zuigen'. Medeverdachte Marylio V. staat een straf van acht jaar boven het hoofd als het aan het OM ligt.

De invoer van de grootschalige cocaïnehandel vond in 2020 plaats. Via de Westerschelde kwam een containerschip binnen waarin uiteindelijk een partij van 650 kilo cocaïne werd verwijderd en naar een loods verplaatst. De douane onderschepte wel een lading van 712 kilo van hetzelfde schip. Het merendeel van het bewijs dat tegen het duo loopt, bestaat uit onderschepte cryptoberichten.