Nieuws

'Zweedse Frenkie' kiest niet voor PSV, maar voor Spurs: wie is Lucas Bergvall?

'Zweedse Frenkie' kiest niet voor PSV, maar voor Spurs: wie is Lucas Bergvall?

1 februari - 23:15 Laatste update: 23:08

Lucas Bergvall kiest volgens The Athletic en Fabrizio Romano voor Tottenham Hotspur. Het Zweedse 17-jarige toptalent werd ooit gelinkt aan PSV, Feyenoord en FC Barcelona leek het dichtste bij, maar de Engelsen hebben nu aan het langste eind getrokken. Wie is deze speler van tien miljoen eu

Wie is Lucas Bergvall?

Lucas Erik Holger Bergvall werd op 2 februari 2006 geboren in Zweden. De middenvelder viel in positieve zin op bij IF Brommapojkarna, waar hij op vijftienjarige leeftijd voor het eerst ging spelen. In december 2022 had Djurgårdens IF, een club die in de hoogste Zweedse competitie speelt (Allsvenskan) genoeg gezien en werd de middenvelder gecontracteerd. 

Bergvall mocht de eerste vijf maanden bij Djurgårdens ruiken aan de Zweedse topcompetitie en stond vijf maanden later voor het eerst in de basis tegen topclub BK Häcken. Djurgårdens won knap met 1-0 en dat was grotendeels te danken aan een sterke wedstrijd van Bergvall. Het Zweedse Aftonbladet had genoeg gezien en roemde Bergvall direct als 'de toekomstige duurste verkoop in de clubgeschiedenis van Djurgårdens'. 

Ook buiten de Zweedse grenzen viel het talent van Bergvall direct op. In oktober van 2023 stelde The Guardian dat Bergvall 'bij de grootste talenten van 2006' hoort. Djurgårdens haalde de middenvelder voor negen ton op bij Brommapojkarna en legde de speler voor 2025 vast. PSV zal diep in de buidel moeten tasten voor de tiener vanwege zijn potentie, maar de contractduur valt in ieder geval mee. Dat komt mede door de extreem jonge leeftijd van Bergvall.

Dit Zweedse wonderkind staat in eigen land bekend als de grote volgende topvoetballer van Zweedse bodem. De middenvelder wordt in Zweden vergeleken met een Frenkie de Jong-achtige speler. Bergvall is comfortabel aan de bal, vindt de vrije man en heeft een goede versnelling in huis.