Nieuws

Wie is Nick Olij, de Sparta-doelman die is opgeroepen voor Oranje?

Wie is Nick Olij, de Sparta-doelman die is opgeroepen voor Oranje?

22-09-2023 15:15 Laatste update: 10-10-2023 20:45
2

Sparta-doelman Nick Olij is onlangs voor het eerst opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal. De Haarlemmer heeft pas 40 Eredivisieduels achter zijn naam staan, maar mag het wellicht nu al laten zien aan bondscaoch Ronald Koeman. Maar wie is hij eigenlijk? VoetbalNieuws heeft het voor je uitgezocht!

Carrière Nick Olij

Nick Olij is op 1 augustus 1995 geboren in Haarlem. In 2011 maakte hij de overstap van de Koninklijke HFC naar AZ. In het seizoen 2014/2015 zat de toen twintigjarige doelman al een aantal keren op de bank bij het eerste. Op 14 december 2016 debuteerde hij tegen ASWH in de beker. Dit bleek echter zijn enige officiële wedstrijd in het eerste van de Alkmaarders. Olij maakte daarna voornamelijk minuten in Jong AZ.

In de zomer van 2018 werd Olij verhuurd aan TOP Oss. Hij liet direct een goede indruk achter, waardoor hij de concurrentiestrijd won van Ronald Koeman jr. als eerste doelman. Olij en Oss bleken een groot succes. Het seizoen 2018/2019 was voor TOP de beste uit de geschiedenis van de club met een knappe zesde plaats.

Na dit succesvolle seizoen liep zijn contract bij AZ af en pikte NAC Breda de doelman op. In drie seizoenen kwam Olij tot 115 duels voor de Brabanders. In de zomer van 2022 verdiende Olij een contract tot juni 2026 voor Sparta Rotterdam. Hij was de opvolger van de naar Watford vertrokken Maduka Okoye.

Olij debuteert in selectie Oranje

Anno 2023 is Olij de vaste doelman van Sparta in de Eredivisie. Olij blinkt bijna wekelijks uit met zijn geweldige reddingen en werd in oktober opgeroepen bij de definitieve selectie van Oranje voor de duels met Frankrijk (13 oktober) en Griekenland (16 oktober). 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!