Exclusive

Van Bommel in België geroemd om duidelijkheid: 'Iedereen weet wat hij moet doen'

Van Bommel in België geroemd om duidelijkheid: 'Iedereen weet wat hij moet doen'

31 augustus - 15:24 Laatste update: 15:26

Olav Eide

Mark van Bommel doet het geweldig bij Royal Antwerp FC. Gisteravond loodste hij zijn ploeg voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de groepsfase van de Champions League. Over twee wedstrijden waren de Belgen met 1-3 te sterk voor AEK Athens en mogen zich daarom vanmiddag melden voor de loting van het 'miljardenbal'. Royal Antwerp FC-watcher David van den Broeck vertelt in gesprek met VoetbalNieuws dat het recente succes zeker op het conto van Van Bommel geschreven kan worden.

Vorig seizoen werd Royal Antwerp FC voor het eerst sinds 1957 kampioen van België, won het de nationale beker en recent ging de club ervandoor met de Super Cup. In een krankzinnig seizoensslot, waarin Toby Alderweireld in de extra tijd Antwerp de titel bezorgde, vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

Image from Gyazo

Van Bommel was op het kampioensfeest direct na de gelijkgespeelde wedstrijd tegen RKC Genk, die tot de titel leidde.

"Hij heeft het fantastisch gedaan, met drie prijzen in een seizoen", concludeert Van den Broeck. De Antwerp-watcher roemt vooral Van Bommel zijn kwaliteit om duidelijkheid te creëren. "Iedereen weet wat hij moet doen. Als er iemand geblesseerd of geschorst is, dan komt er een andere jongen in en dan valt het niet op dat er iemand anders in de ploeg staat. Ook jonge gasten, zoals Arthur Vermeeren. Die debuteerde vorig jaar heel onverwachts en vond meteen zijn draai in het team, omdat de ploeg op dat moment al goed stond."

Champions League en kansen dit seizoen

Het halen van de groepsfase van het toernooi op het hoogste Europese niveau is voor Antwerp erg bijzonder. Sportief gezien, maar ook zeker vanuit financieel oogpunt. "Ze hebben nog nooit in de Champions League gespeeld. De eigenaar van Antwerp pompt er heel veel geld in, maar hij wil nu ook dat er sportieve inkomsten zijn, via de Champions League en transfers, zodat hij niet steeds hoeft bij te leggen", aldus Van den Broeck.

Royal Antwerp FC is in eigendom van zakenman Paul Gheysens. In 2017 kwam naar buiten dat hij de club al jarenlang financieel steunde. Dat jaar keerde de club ook terug naar het hoogste niveau in België, waar het zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een club die ieder jaar meedoet om de prijzen.

"Het zal moeilijk zijn om dat te herhalen, opnieuw kampioen worden, maar ik sluit het ook niet uit", blikt Van den Broeck vooruit op het restant van de competitie die al vijf speelrondes onderweg is in België. "In de play-offs zijn we nu met zes ploegen, niet meer met vier, dus dat verkleint in principe de kansen om kampioen te worden, want je hebt vijf extra concurrenten op het einde van de rit. Genk is ietsje minder, en Union waarschijnlijk ook. Club Brugge zal nu misschien wel de grote concurrent worden."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s