Opinie

Swerts werkte samen met Feyenoord-aanwinst: 'Dat is zijn grootste winstfactor'

Swerts werkte samen met Feyenoord-aanwinst: 'Dat is zijn grootste winstfactor'

31-07-2023 14:56

Gill Swerts vindt dat Feyenoord-aanwinst Calvin Stengs een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt bij Royal Antwerp. Swerts, net als Stengs oud-speler van de Rotterdammers en AZ, maakte dat als coach van de Antwerpse beloften van dichtbij mee. In de #DoneDeal-podcast van VoetbalPrimeur spreekt hij erover.

"Ik kende hem al van bij AZ", zo steekt Swerts van wal. Feyenoord nam hem voor zes miljoen euro over van OGC Nice en 'kaapte' hem zodoende voor de neus van de Belgen vandaan. De ploeg van trainer Mark van Bommel wilde Stengs na een succesvolle huurperiode definitief vastleggen. "Het was een flegmatieke buitenspeler met goede steekpasses en zo kwam hij hier ook wel binnen. In Frankrijk is het heel fysiek en is hij op een gegeven moment door blessures meer op acht gaan voetballen. Daar was hij fantastisch. Ook in onze tactiek."

Ondanks dat hoofdredacteur Dennie van Laar aanstipt dat hij Stengs bij AZ nauwelijks heeft zien mee terug verdedigen, vertelt Swerts dat de spelmaker ook daaraan heeft gewerkt. "Ik denk dat dat de grootste winstfactor is bij hem", zo vervolgt hij. "In Nederland speel je meer vanuit balbezit, maar zowel in België als in Frankrijk moet je constant omschakelen en dat deed hij fantastisch."

Stengs was volgens Swerts dan ook een belangrijke speler in het afgelopen kampioenschap van Antwerp. Hij vormde een middenveld samen met onder meer oud-Ajacied Jurgen Ekkelenkamp. "Dat was zó sterk, zó dynamisch. Stengs had daar een belangrijke rol in. Maar België is anders dan Nederland. In Nederland zal hij meer in de één-tegen-één komen, waarin hij heel sterk is. België is heel gesloten. Ik denk dat hij nu de ontwikkeling heeft doorgemaakt waarin hij op acht én op tien kan spelen, maar ook nog eens op zeven. Dus ook daar kan Slot mee gaan spelen."

Stengs kwam tot dusver twee keer in actie voor Feyenoord, in de oefenwedstrijden tegen Villarreal (1-1) en Benfica (2-1). Komende vrijdag wacht de eerste échte serieuze test, als de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV op het programma staat. Een week later begint voor Slot en de zijnen de competitie met het thuisduel tegen Fortuna Sittard.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!