Exclusive

Twente speelt return tegen Hammarby: dit moet je weten over de Zweedse nummer 6

Twente speelt return tegen Hammarby: dit moet je weten over de Zweedse nummer 6

03-08-2023 09:40 Laatste update: 09:36

Donderdagavond moet de eerste Nederlandse ploeg weer officieel aan de bak. FC Twente neemt het in eigen huis op tegen Hammarby IF en Voetbalnieuws zocht uit wat de Tukkers staat te wachten.

Hammarby is een Zweedse club die hun wedstrijden afwerkt in de Tele2 Arena gelegen in hartje Stockholm. Kampioen van Zweden werden ze voor het laatst in 2001, maar in het seizoen 2020/21 schreven ze nog de Zweedse beker op hun naam. De Zweedse competitie loopt, in tegenstelling tot de meeste andere competities, per kalenderjaar. Dat betekent dat Hammarby nu de voorronde van de Conference League speelt op basis van de resultaten uit het seizoen 2022. In dat seizoen werd de derde plaats veroverd die recht gaf op een voorronde-ticket. In het seizoen 2023 staat Hammarby momenteel na zestien speelrondes slechts negende. Martí Cifuentes Corvillo staat als trainer aan het roer van de club. Hammarby speelt voornamelijk in een 4-3-3 systeem met de punt naar achteren en een aanvallende rol voor middenvelder Nahir Besara. 

Het gevaar van de club

De gevaarlijkste spelers zijn Jusef Erabi en de hierboven genoemde Besara. Erabi is de centrumspits van de Zweden en is dit seizoen op dreef. De pas twintigjarige aanvaller vond begin dit seizoen enkel het net in de beker, maar kwam de afgelopen weken al meermaals tot scoren in de competitie. Met twintig wedstrijden gespeeld staat de teller op zeven goals en één assist.

Het grootste gevaar gaat waarschijnlijk Besara zijn. De 32-jarige middenvelder is niet meer de jongste, maar is zonder twijfel de aanvoerder van de club. Zijn aanvalsdrang is van cruciaal belang en dit seizoen kwam de middenvelder negentien wedstrijden in actie waarin hij zeven keer tot scoren kwam en al negen assists gaf.

Nederlandse inbreng

Bij Hammarby staat één geboren Nederlander onder contract. Shaquille Pinas werd geboren in Rotterdam en doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord. Na een periode bij ADO Den Haag en FC Dordrecht brak hij door bij ADO. Na drie seizoenen in Den Haag tekende Pinas bij Ludogorets en in 2022 streek de 25-jarige verdediger neer in Zweden. Pinas is een vaste waarde voor Hammarby en zal naar alle waarschijnlijkheid in actie gaan komen tegen Twente. Pinas kwam in totaal al tien keer uit voor het eerste van Suriname.