Exclusive

De metamorfose van Mislintat: zo gaat de strijd op het Ajax-middenveld eruitzien

De metamorfose van Mislintat: zo gaat de strijd op het Ajax-middenveld eruitzien

20-06-2023 17:04 Laatste update: 17:06

Waar het voor de meeste spelers een rustige periode is, draaien directeuren momenteel overuren. Dat is ook bij Ajax het geval. Directeur voetbalzaken Sven Misilntat is druk bezig om de selectie te versterken. Vooral het middenveld van de Amsterdammers is onderhevig aan een stevige metamorfose. Hoe kan deze middelste linie er volgend seizoen eigenlijk uit gaan zien? VoetbalNieuws neemt de werkzaamheden van Mislintat onder de loep.

Vier (waarschijnlijke) vertrekkers

Dat Mislintat een gigantische klus te verwerken heeft is duidelijk. Om te beginnen staan er vier middenvelders in de selectie van Ajax op de nominatie om de club te verlaten. Een enkeling is er zelfs ook al vertrokken.

Edson Álvarez
Álvarez is nog altijd officieel speler van Ajax, maar de berichtgeving over diens vertrek wordt met de dag heviger. De Mexicaan zou zelfs al persoonlijk rond zijn met zijn nieuwe club Borussia Dortmund en ook Ajax lijkt op korte termijn een deal te gaan sluiten. Dat betekent dat er een flinke schoen gevuld moet worden op het middenveld van de Amsterdammers, vooral in de defensieve rol.

Florian Grillitsch
Ook Grillitsch staat formeel nog onder contract in Amsterdam. Dat contract loopt nog enkele dagen en de kans is groot dat de Oostenrijker het na een jaar voor gezien houdt. Naar verluidt staat hij in de belangstelling van zijn oude club TSG Hoffenheim en wordt er ook vanuit Turkije aan hem getrokken. Mocht Grillitsch daadwerkelijk vertrekken, dan betekent het dat er naast Álvarez nog een defensieve middenvelder uit de A-selectie vertrekt.

Youri Regeer
Regeer speelde afgelopen jaar niet echt een rol van betekenis bij Ajax-één, maar behoorde wel tot de selectie. De Amsterdammers lieten hem minimaal in actie komen en dat heeft er voor gezorgd dat Regeer eieren voor zijn geld kiest. Komend seizoen mag hij het gaan laten zien bij FC Twente, dat hem voor een klein bedrag heeft opgepikt uit Amsterdam.

Mohammed Kudus
Kudus speelde afgelopen seizoen vooral als spits of rechtsbuiten bij Ajax, maar liet tijdens zijn beginperiode in Amsterdam ook prima als aanvallende middenvelder uit de voeten te kunnen. De Ghanees blijft dan ook altijd een optie op de nummer tien positie maar de kans is zeer groot dat hij zijn laatste minuten voor Ajax heeft gespeeld. Een vertrek van Kudus betekent dus dat er één optie minder is voor de positie van aanvallende middenvelder.

De overblijvers: ervaren krachten, talenten en één terugkerende huurling

Natuurlijk zullen niet alle middenvelders vetrekken bij Ajax. Een drietal gerespecteerde krachten zal naar alle waarschijnlijkheid blijven en ook een talentenduo klopt steeds harder op de deur. Daarnaast ziet Ajax ook één huurling terugkeren.

Davy Klaassen
Klaassen keerde drie seizoenen geleden terug bij Ajax en lijkt nog niet klaar te zijn in Amsterdam. De  30-jarige middenvelder moest het tijdens het voorbije seizoen veel doen met een plaats op de bank, maar bewees tijdens zijn invalbeurten weer vaak genoeg dat hij van waarde kan zijn. Naar verluidt is er ook belangstelling vanuit Turkije voor zijn persoon, maar mocht hij blijven dan is en blijft hij een goede optie voor de aanvallender ingestelde posities op het middenveld.

Steven Berghuis
Dat Berghuis goed kan voetballen weten we allemaal, maar dat hij verre van een constant seizoen heeft gedraaid kan wel worden geconcludeerd. De technicus die in zijn jaren bij Ajax van een aanvaller is omgeturnd tot een middenvelder windt in ieder geval geen doekjes om zijn toekomst. Berghuis blijft en daarmee heeft Ajax volgend seizoen met hem een optie op tien, acht en zelfs op de rechtsbuitenpositie.

Kenneth Taylor
Taylor was tijdens de eerste seizoenshelft één van de lichtpuntjes bij Ajax, maar zakte in de tweede seizoenshelft wat terug in niveau. De gedoodverfde opvolger van Ryan Gravenberch maakte de verwachtingen dus deels waar, maar kan gezien zijn leeftijd (21) nog altijd worden bestempeld als een talent waar we het beste nog niet van hebben gezien. Taylor lijkt zich vooral te richten op de nummer acht positie. De experimenten met hem als meest defensieve middenvelder pakte namelijk niet altijd even goed uit.

Kian Fitz-Jim
Voor Fitz-Jim wordt komend seizoen een jaar dat zijn carrière kan maken of breken. Het pas 19-jarige talent loopt al lang mee bij Jong Ajax en gaf zelf al meerdere keren aan dat hij op meer speeltijd hoopt in de hoofdmacht van Ajax. Dat zou in theorie wel kunnen aangezien hij vooral uitblinkt in de controlerende rol. Hij zal dan wel moeten gaan concurreren met een ander talent dat al sporadisch minuten heeft gekregen in de hoofdmacht. Voor Fitz-Jim is het daarbij ook zuur dat hij momenteel gebukt gaat onder een zware blussure. Een verhuurperiode sluit hij zelf op voorhand overigens niet uit.

Sylvano Vos
In Amsterdam hebben ze naast Fitz-Jim ook een hele hoge pet op van Vos. De achttienjarige middenvelder mocht invallen in de KNVB-bekerfinale tegen PSV en gaat naar verwachting zijn kansen krijgen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vos staat te boek als een groot talent en zou aankomend seizoen zomaar eens door kunnen breken. Voor hem geldt eigenlijk hetzelfde als voor Fitz-Jim aangezien ook hij als controleur uit de voeten kan.

Naci Ünüvar
Ünüvar werd afgelopen seizoen door Ajax verhuurd aan Trabzonspor maar dat werd niet helemaal waar hij op had gehoopt. De klassieker nummer tien die bekend staat om zijn sierlijke passjes met de buitenkant van de voet keerde al vroegtijdig terug wegens een blessure. Ook Ünüvar zal in de voorbereiding een kans gaan krijgen, mits hij op tijd fit is. De kans bestaat dat ook hij opnieuw verhuurd gaat worden wanneer de clubleiding hem geen perspectief kan bieden.

De (mogelijke) aanwinsten

Tot nu toe wist Mislintat al twee middenvelders te tekenen, maar gezien de berichtgeving van de afgelopen weken lijkt hij stiekem nog te kijken naar een extra aanvallende middenvelder. 

Branco van den Boomen
Van den Boomen geldt als de eerste aanwinst van Mislintat. De middenvelder is transfervrij overgekomen van Toulouse FC. Wat Ajax precies met de middenvelder in gedachten heeft is vooralsnog gissen, maar dat hij niet zomaar heeft gekozen voor een terugkeer naar Amsterdam staat vast. Van den Boomen tekende wel voordat de nieuwe hoofdtrainer Maurice Steijn werd benoemd. Bij Toulouse vormde hij een koppel met Stijn Spierings. Zelf was hij van het duo de man die de wat aanvallendere rol voor zijn rekening nam. Op het oog lijkt Van den Boomen dan ook een speler die idealiter op de nummer acht-positie speelt.

Benjamin Tahirovic
Met Tahirovic haalde Mislintat plots zijn tweede aanwinst binnen bij Ajax. De Bosniër stond te boek als een 'toekomstige topspeler' bij AS Roma. Met de komst van de 20-jarige controleur lijken de Amsterdammers in te spelen op het vertrek van Álvarez. Naast dat Tahirovic als controleur gezien wordt kan hij volgens Italiaanse media ook een verbindingspeler op het middenveld zijn, a la Taylor.

Eduard Spertysan
De naam van Spertysan wordt nadrukkelijk aan Ajax gelinkt, maar of de aanvallende middenvelder naar Ajax gaat komen is de vraag. Zelf wist de Armeniër 'van niets', maar De Telegraaf en Russische media zijn ervan overtuigd dat er in ieder geval is gesproken over een overgang naar Amsterdam. Mocht hij komen, dan komt er een echte nummer tien binnen in de Johan Cruijff Arena.

Arda Güler
Naast Spertysan wordt ook de naam van Güler veel met Ajax in verband gebracht. Het achttienjarige Turkse talent staat in de belangstelling van zowat de gehele Europese top, maar volgens Turkse berichtgeving zou hij een overstap naar Nederland het meest zien zitten. Wanneer Ajax erin slaagt om Güler te binden arriveert er een nummer tien die ook uit de voeten kan vanaf de rechterflank.

Conclusie

Wanneer je alle spelers die mogelijk gaan, blijven, zijn gekomen en mogelijk gaan komen tegen elkaar afweegt, is het duidelijk dat Ajax over een selectie gaat beschikken met veel spelers die op de aanvallende posities uit de voeten kunnen. Met Klaassen, Berghuis, Ünüvar en Spertysan of Güler zal er dan ook een flinke concurrentiestrijd op de nummer tien positie uitgevochten gaan worden. Dat geldt in mindere mate ook voor de nummer acht. Daarin lijkt het op papier te gaan tussen Taylor en Van den Boomen. De meest onbepaalde positie lijkt toch die van defensieve middenvelder te zijn. Tahirovic lijkt voor die positie te zijn gehaald, maar hij is op zijn beurt geen honderd procent controleur. Hoe die posities straks gaat worden ingevuld is dan ook een interessante gedachte. De talenten uit de befaamde Ajax-jeugd lijken daar dan ook de meeste kans te gaan maken. Wat vast staat is dat de keuze in ieder geval reuze is voor Steijn.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!