Nieuws

Wie is Summerville, de Nederlander die het geweldig doet in de Championship?

Wie is Summerville, de Nederlander die het geweldig doet in de Championship?

16 februari - 17:25 Laatste update: 17:25

Crysencio Summerville doet het op dit moment fantastisch bij Leeds United in de Championship. De buitenspeler stond afgelopen transferperiode al in de belangstelling van Aston Villa en droomt inmiddels van een plaats in de EK-selectie van Oranje. Wie is Summerville eigenlijk? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Summerville begon als geboren Rotterdammer in de jeugd van Feyenoord. Via de onder zeventien en de onder negentien belandde de aanvaller in 2019 bij FC Dordrecht. Zijn transfer naar Dordrecht kwam tot stand nadat hij in de jeugd van Feyenoord tegen meerdere problemen aanliep. Zo ging de aanvaller op de vuist met een ploeggenoot en lieten meerdere jeugdtrainers doorschemeren dat Summerville een lastige jongen was. Een half seizoen in de Keuken Kampioen Divisie deed de aanvaller goed. In achttien wedstrijden kwam de Nederlander vijfmaal tot scoren. Een seizoen later werd Summerville verhuurd aan ADO Den Haag, maar na zijn terugkeer bij Feyenoord kreeg hij te horen dat hij zijn heil ergens anders moest gaan zoeken. Zijn gedrag speelde een rol in het feit dat Feyenoord niet al te ver wilde gaan voor zijn contractverlenging.

 

Transfer naar Leeds

Summerville transfereerde naar Leeds United, maar gaf aan dat zijn vertrek hem nog wel eens pijn doet. "Ik eiste absoluut geen basisplaats, wilde geen absurd salaris. Ik hoopte vooral op meer perspectief. In die situatie was bijtekenen niet logisch", vertelde Summerville tegenover het Algemeen Dagblad. Naast Leeds waren ook Wolverhampton Wanderers, Anderlecht, Rangers FC en Red Bull Salzburg in de race om zijn handtekening.

In zijn eerste seizoen moest Summerville het doen met optredens in het beloftenelftal van de club. Zijn trainer Mark Jackson gaf toen al aan waar de kracht van Summerville zit. "Op dit moment bezorgt hij verdedigers continu kopzorgen met zijn snelheid en bewegingen", gaf de trainer aan tegenover de Yorkshire Evening Post. In zijn tweede seizoen schommelde Summerville tussen de bank van het eerste en de basis van het tweede elftal. Na jaren te hebben gerijpt kon de aanvaller afgelopen seizoen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Jesse Marsch gaf na het vertrek van Raphinha het vertouwen aan de Nederlander en dat liet hij niet onbenut. Summerville groeide uit tot een belangrijke speler in het elftal en met zijn pas 21 jaar heeft hij de wereld nog aan zijn voeten. In 28 wedstrijden scoorde hij vier keer en gaf hij twee assists.

Huidige situatie en toekomst

Afgelopen zomer werd Summerville al gelinkt aan PSV en Feyenoord, maar tot een transfer kwam het niet. Dat zorgde ervoor dat de aanvaller met Leeds United in de Championship is komen te spelen. Daarin doet hij het meer dan aardig. Na 29 wedstrijden staat de teller op vijftien goals en acht assists en daarmee heeft de aanvaller zich in de kijker gespeeld van onder meer Aston Villa, klinkt het. Clubs zullen alleen wel flink in de buidel moeten tasten voor zijn diensten. Een bod van Burnley met de hoogte van om en nabij de 23 miljoen euro werd afgelopen zomer afgewezen door Leeds.