Exclusive

Hoe verliep de carrière vol landstitels en blessures van Siem de Jong?

Hoe verliep de carrière vol landstitels en blessures van Siem de Jong?

19-05-2023 20:54 Laatste update: 20:50

Siem de Jong is na dit seizoen profvoetballer af. De aanvallende middenvelder maakte furore bij Ajax, maar haalde in het buitenland nooit het niveau als in zijn hoogtijdagen bij de Amsterdammers. Toch mag hij terugblikken op een prachtige carrière en Voetbalnieuws neemt hem voor je onder de loep.

Jeugd en doorbraak
De jong werd op vroege leeftijd al gescout door De Graafschap. De middenvelder doorliep een groot deel van de jeugdopleiding, maar verhuisde in 2005 naar Amsterdam. De Jong studeerde Economie en Bedrijfseconomie aan de Universtiteit van Amsterdam, maar toen het eerste van Ajax steeds nadrukkelijker op de deur klopte besloot hij zijn focus volledig op het voetbal te richten. Op 26 september 2007 debuteerde De Jong voor de grootmacht van de Amsterdammers en tijdens zijn eerste weken was hij direct belangrijk. In totaal kwam De jong in zijn eerste jaar al tot 26 optredens in het eerste.

Succes met Ajax
Een succesformule in Amsterdam was hiermee geboren. De Jong liep jaren rond op De Toekomst en zeker niet zonder succes. In 168 wedstrijden voor de club kwam hij 57 maal tot scoren en won De Jong viermaal de landstitel en eenmaal de KNVB Beker. Met name zijn tijd onder Frank de Boer zal de meeste Ajax-fans doen glunderen. Na onder meer optredens tegen FC Barcelona, Real Madrid en Manchester United in de Champions League besloot De Jong een overstap te maken naar Newcastle United.

Premier League-avontuur
De Jong vertrok naar Newcastle en trad daardoor in de voetsporen van zijn broer Luuk die eerder al bij de Premier League-ploeg speelde. "Dit is een fantastische transfer voor mij. Van mijn broer heb ik veel verhalen over Newcastle gehoord en ik voel me er nu al thuis. Het is voor mij goed na al die jaren bij Ajax eens in een nieuwe omgeving te gaan voetballen", sprak De Jong destijds tegenover het Algemeen Dagblad. Zijn tijd bij Newcastle liep echter anders dan gehoopt. Mede door enkele blessures kwam De Jong nooit uit de verf en kwam hij slechts 26 maal in actie voor de club. Zijn laatste seizoen in de Premier League sloot hij af door te degraderen met de club.

Droom die uitkomt
Siem kreeg in 2016 de mogelijkheid om met zijn broer Luuk bij PSV te gaan spelen. Ondanks zijn verleden in Amsterdam was het een droom om met zijn broer op het veld te kunnen staan. "Die wens hebben we altijd uitgesproken, maar dat het nu gaat gebeuren is wel uniek", sprak De Jong tegenover de NOS. Potten kon hij in Eindhoven niet breken. Mede door blessures kwam de international slechts negentien keer in actie voor de Eindhovenaren.

Terugkeer naar Amsterdam
Na zijn periode in Eindhoven keerde De Jong terug naar Ajax. De Amsterdammers namen de creatieve middenvelder definitief over van Newcastle en sloten de verloren zoon weer in de armen. "Het voelt vertrouwd, als thuiskomen", sprak De Jong over zijn terugkeer tegenover de NOS. De middenvelder probeerde direct de harten weer te veroveren door te stellen dat hij 'nu weer voor de beste club van Nederland' speelde. Een succes werd zijn terugkeer niet. Slechts één seizoen was De Jong speler van Ajax en slechts viermaal stond hij in de basis.

Avonturen in het buitenland
Sydney FC bood De Jong de kans om aan de slag te gaan in Australië. De aanvallende middenvelder werd voor een jaar verhuurd en won Down Under de landstitel. 21 optredens kende zijn avontuur, maar na één seizoen keerde hij terug naar Ajax. In Amsterdam mocht hij het doen met veelal invalbeurten waarna De Jong in de winter overstapte naar FC Cincinnati. Elf maal kwam hij in actie in de MLS. Scoren deed De Jong niet en na enkele maanden keerde hij terug naar de Eredivisie.

Afsluiting
SC Heerenveen en De Graafschap werden de laatste twee ploegen voor De Jong. Twee seizoenen in Friesland verliepen goed voor De Jong waar hij tot 52 optredens kwam. Ondanks zijn leeftijd hield hij zich staande bij Heerenveen, maar afsluiten wilde hij bij De Graafschap. Afgelopen zomer keerde De Jong terug naar de club waar het ooit begon. De teller staat momenteel op 27 wedstrijden en na nummer 28 komende vrijdag houdt carrière voor de middenvelder op. 'Het was een eer', schreef de imposante middenvelder in aanloop naar zijn laatste duel. De Jong scoorde twee keer in zijn afscheidswedstrijd tegen FC Den Bosch.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!