Nieuws

Ervaringsdeskundige Stam over Milanese derby: 'In de CL al helemaal magisch'

Ervaringsdeskundige Stam over Milanese derby: 'In de CL al helemaal magisch'

10-05-2023 17:45

Jaap Stam vond het spelen van Milanese derby's tegen Internazionale altijd 'schitterend' en stelt dat 'het voelde als doping'. De ijzersterke mandekker speelde tussen 2004 en 2006 voor AC Milan, en stond op het veld tijdens de laatste ontmoeting in de Champions League, in 2005. Woensdagavond treffen beide ploegen elkaar weer, in de strijd om een plek in de finale.

"Ik denk niet dat je je tv aan hoeft te zetten om heel mooi voetbal te zien", aldus Stam in gesprek met De Telegraaf. "Er staat veel spanning op deze wedstrijd, dus ik verwacht dat er veel duels zullen worden uitgevochten en dat de spelers elkaar zullen uitlokken." Hij heeft echter het meeste lof voor het spel van Milan. "Ze hebben leuke spelers en lieten op Europees niveau al zien dat de heel dominant willen zijn en attractief willen spelen."

Stam speelde samen met grote namen uit de historie van de club. Noem een Maldini, Pirlo, Nesta, Dida, Cafu, Ambrosini, Kaka, Shevchenko en Seedorf. De voormalig Oranje-international deelde de kleedkamer met ze allemaal. Hij denkt dat de wedstrijden tussen Milan en Inter destijds specialer waren dan dat ze nu zijn. "Omdat AC Milan en Internazionale niet alleen in Italië, maar in heel Europa toonaangevend waren."

De laatste keer dat beide ploegen in de Champions League tegenover elkaar stonden, was in 2005. Milan had toen in de kwartfinales een voorsprong van 2-0 uit de eerste wedstrijd, maar de tweede leverde hen een reglementaire 3-0 zege op. De wedstrijd werd een kwartier voor tijd stilgelegd wegens het gooien van vuurwerk op Milan-doelman Dida. Stam kan het zich nog goed herinneren. "Italianen zitten vol passie. Ze houden van hun club en doen alles om hun club te steunen. Daarbij hoort ook dat ze op tribunes als gekken tekeer gaan en proberen een tegenstander van slag te brengen. Laten we hopen dat het allemaal binnen de grenzen van het toelaatbare gebeurt."

Hij stelt dat de club letterlijk in rood- en blauw-zwart is verdeeld. "Die rivaliteit was schitterend om mee te maken. Deze wedstrijden leefden al weken van tevoren. En in de Champions League zijn ze natuurlijk helemaal magisch. De enorme belangen geven je als speler doping."