Exclusive

Hoe verliepen de eerdere bekerfinales tussen Ajax en PSV?

Hoe verliepen de eerdere bekerfinales tussen Ajax en PSV?

18-04-2023 17:05 Laatste update: 17:38

Zondag 30 april staat de bekerfinale tussen Ajax en PSV op het programma. De Amsterdammers en de Eindhovenaren treffen elkaar een week eerder in het kader van de Eredivisie en troffen elkaar vorig seizoen ook al in de eindstrijd om de KNVB Beker. Vier maal eerder stonden beide topploegen tegenover elkaar in de bekerfinale. Hoe die edities verliepen, zocht VoetbalNieuws voor je uit.

2022: PSV - Ajax 2-1

Vorig seizoen troffen PSV en Ajax elkaar ook al in de finale van de KNVB Beker. Ryan Gravenberch opende na iets meer dan twintig minuten spelen de score en bracht de Amsterdammers met een afstandsschot aan de leiding. Érick Gutiérrez en Cody Gakpo sloegen in de tweede helft van de beladen topper razendsnel achter elkaar toe en draaiden de wedstrijd helemaal om. Ajax kwam in de slotfase niet meer tot scoren en dus wonnen de Eindhovenaren de finale met 2-1.

2006: Ajax - PSV 2-1

In 2006 trok Ajax wel aan het langste eind in De Kuip. Klaas-Jan Huntelaar was met twee treffers de gevierde man aan Amsterdamse zijde. De oud-spits, die tegenwoordig een technische rol bij de club vervult, was met twee treffers van grote waarde. Namens PSV was Michael Lamey trefzeker, maar dat bleek niet genoeg voor de Eindhovenaren, die de finale met 2-1 verloren.

1998: Ajax - PSV 5-0

In 1998 walsde Ajax over PSV heen in de bekerfinale. Met Jari Litmanen in de hoofdrol hadden de Amsterdammes geen kind aan de Eindhovense ploeg. Tijani Babangida nam de openingstreffer voor zijn rekening, waarna Shota Arveladze en Litmanen (3x) de vernedering compleet maakte. Zelden kreeg een topclub zo'n pak slaag in de finale van de KNVB beker.

1970: Ajax - PSV 2-0

De eerste keer dat beide ploegen elkaar troffen in de bekerfinale was in 1970. De Amsterdammers beschikten over een geweldig elftal en wonnen dat jaar de Europacup I en de KNVB Beker. Met Piet Keizer en Johan Cruijff als doelpuntenmakers won Ajax in de finale met 2-0 van de Eindhovenaren.